Насловна  |  Саопштења  |  Олаке оцене председника Тадића о стању у медијима

07. 04. 2011.

Олаке оцене председника Тадића о стању у медијима

Удружење новинара Србије (УНС) веома је забринуто због чињенице да председник Србије није упознат са драматичним положајем српских новинара и опасностима са којим се суочавају и најозбиљнији српски медији.

Из интервјуа Бориса Тадића данашњим "Вечерњим новостима", наиме, јасно произилази да председник Републике мисли да је и даље на снази антиевропски закон о медијима који је он експресно потписао на дан доношења, 31. августа 2009.године. Тај закон (Закон о изменама и допунама Закона о јавном информисању) највећим делом је проглашен неуставним још у јулу прошле године и његове драконске казне престале су да важе. Закон ни у једном случају није примењен ни док је био на снази, јер правосуђе очигледно није било спремно да кажњава новинаре драконским казнама у форми привредних преступа.

Тадић у Новостима, међутим, каже: "Када је тај закон усвојен рекао сам да ћемо пратити његову примену и ефекте. Видим да се казнама угрожавају медији, а циљ није био да се медији гасе, него да се успостави одговорност. Треба озбиљно сагледати да ли су потребне неке измене тог закона, јер ово што се дешава ме забрињава".

Кажњавање листа "Данас", због ког је устала демократска јавност Србије, резултат је погрешне примене Закона о јавном информисању усвојеног у пролеће 2003.године. Погрешно је примењен закон у оном делу који се односи на солидарну одговорност са другим медијима. Тај и даље важећи закон дозвољава солидарну одговорност само у оквиру једног правног лица, између издавача, главног и одговорног уредника и новинара, а лист "Данас" је, судском одлуком, солидарно обавезан да плати и казну "Гласа јавности" и "Курира", односно њихових издавача.

УНС упозорава да решавање проблема у медијској сфери, коју председник Тадић у интервјуу Новостима назива „врло осетљивом облашћу“, изискује далеко озбиљније праћење и већу посвећеност и одговорност власти.