Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљив захтев да новинари унапред шаљу питања функционерима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 06. 2019.

УНС: Неприхватљив захтев да новинари унапред шаљу питања функционерима

Удружење новинара Србије (УНС) сматра неприхватљивим поступак саветнице за медије заменика градоначелника Београда Горана Весића Маше Радуловић која је након јучерашње конференције за новинаре поручила, како је објавио Н1, да ће новинари ове телевизије убудуће морати да унапред шаљу питања њој лично „као што то чине све остале колеге“.

Радуловић није одговорила на имејл УНС-а у којем су тражени одговори на питања зашто и од када медији унапред треба да шаљу питања за заменика градоначелника Београда.

УНС истиче да тражење да новинари унапред шаљу питања значи ограничавање права и дужности новинара на постављање питања од интереса за јавност.

УНС подсећа да носиоци јавних функција морају увек бити спремни да одговоре на питања новинара, а да на питања за која не знају одговор морају дати објашњење због чега их немају.

УНС позива и Тужилаштво за високотехнолошки криминал да утврди да ли је било упада у имејл преписку директора телевизије Н1 Југослава Ћосића са новинарима те медијске куће и истиче да по Кодексу новинара Србије новинари налоге примају искључиво од својих уредника.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

19.06.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 17:54

НЕПРИХВАТЉИВО?

Неприхватљиво је слаб израз-безобразно је и једно и друго, али на жалост пракса је, која је кренула давно, пре десетак година запатила се и наставља се и даље.
Ипак, ја и даље мислим да све зависи од новинара, а не ни од Весићевое саветнице за медије Маше Радуловић, ни директора Н1 Југослава Ћосића.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси