Насловна  |  Саопштења  |  СНСЦГ: Црногорско тужилаштво да поштује обавезу новинара да штити изворе, а полиција да заштити Раичевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 07. 2019.

СНСЦГ: Црногорско тужилаштво да поштује обавезу новинара да штити изворе, а полиција да заштити Раичевића

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) поводом јучерашњег саслушавања уредника подгоричког портала ИН4С Гојка Раичевића у Основном јавном тужилаштву у Подгорици због телефонских разговора Милана Роћена са различитим саговорницима које је овај портал објавио, истиче да је обавеза новинара да штити изворе информација, а тужилаштво да то поштује.

СНСЦГ подсећа да је 2015. године Раичевић три пута био изложен полицијском насиљу и да ни у једном од тих случајева нису утврђени починиоци, као и да упркос његовом захтеву, није добио заштиту и да оправдано страхује да је ово саслушавање претња и притисак.

СНСЦГ истиче да је објављивање телефонских разговора на порталу ИН4С између бившег амбасадора СЦГ у Москви Милана Роћена са различитим саговорницима који указују на криминал и корупцију, у интересу јавности и да је неопходно да тужилаштво саслуша актере тих разговора, а не да од новинара тражи да открије своје изворе.

СНСЦГ подржава истраживачке напоре портала ИН4С да открива криминал и корупцију и објављује садржаје који на то указују.

СНСЦГ још једном тражи да црногорска полиција открије ко је пребио Раичевића и уради процену његове безбедности како би добио неопходну заштиту.

Савез новинара Србије и Црне Горе (СНСЦГ) чине Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси