Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Уредник Ало смењен због политичког притиска
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 06. 2011.

УНС: Уредник Ало смењен због политичког притиска

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због чињенице да је до муњевите смене главног и одговорног уредника тиражног таблоида Ало, Антонија Ковачевића, дошло свега три дана после његовог отвореног супротстављања притиску председника Србије на уређивачку политику листа који је Ковачевић водио од јуна 2009. године и подигао на тираж од 128 хиљада продатих примерака дневно.

УНС подсећа да је Борис Тадић у интервјуу Франкфуртер Алгемајне Цајтунгу прошле седмице изнео тврдњу да је Ало "носилац антиевропског духа у Србији", називајући "парадоксалним" то што је реч о новинама у власништву "инвеститора из ЕУ и партнерских земаља".

Званично образложење компаније Рингиер Аксел Спрингер, која је власник дневника Ало, Блиц и 24 сата, да је Ковачевић смењен због „различитих ставова о даљем правцу развоја Ало“, у супротности је са разлозима за смену које је редакцији Ало саопштио Флориан Фелц, генерални директор компаније за централну Европу. Фелц је у четвртак увече рекао новинарима Ало да је Ковачевић смењен због начина на који је Ало извештавао о хапшењу Ратка Младића, односно, због тога што је Младића читаоцима „представио као људско биће“ а наводно изоставио изјаве Жена Сребренице.

УНС сазнаје да је главни уредник Ало, након објављивања интервјуа Бориса Тадића ФАЗ-у, добио подршку власника за досадашњу уређивачку политику оштре критике власти, да би после само неколико дана у Београд допутовао председник компаније Михаел Рингиер. Рингиер је јуче после подне лично сменио Ковачевића, после чега је отишао на вечеру са председником Србије.

УНС већ дуже упозорава да су српски новинари застрашени и понижени, а медији једнолични и политички строго контролисани. УНС се противи пракси присилног увођења „европског духа“ бруталним сменама уредника којим се застрашују сви новинари. Лицемерна је пракса давања лажних изговора за политички мотивисане смене.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси