Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Рингијер оптужује без доказа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 06. 2011.

УНС: Рингијер оптужује без доказа

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да компанија Рингијер Аксел Спрингер наставља са праксом кршења права новинара у Србији тиме што смењеног уредника Ало Антонија Ковачевића јавно жигоше као некога ко тобож “толерише ратне злочине”.

УНС подсећа да се ова компанија 9. јуна званично захвалила Ковачевићу на “пожртвованом раду” и успеху дневног листа Ало у претходне две године, уз обавештење јавности да га смењује “због различитих ставова о даљем правцу развоја Ало новина”. Председник компаније Михаел Рингијер тог дана је вечерао са председником Србије, а већ сутрадан он и његови сарадници су новинарима Блица, Ало и 24 часа објаснили да је саопштење за јавност било неистинито, само “уобичајена форма када се некоме даје отказ”.


Цинично је, у светлу тих чињеница, позивање Михаела Рингијера на морал, као и објашњење да је смена Антонија Ковачевића “етичка”. Није етички давати лажна саопштења за јавност. Није морално оспоравати професионални интегритет новинара а не пружити му прилику да се брани.


УНС упозорава на недопустивост праксе да се новинари и уредници отпуштају или смењују под лажним изговорима. На тај начин им се ускраћује прилика да одговоре на оптужбе које им се стављају на терет и крше људска и радна права.


Удружење новинара Србије подсећа да је Антоније Ковачевић смењен само три дана после његовог отвореног супротстављања притиску председника Србије на уређивачку политику овог тиражног таблоида који је Борис Тадић у интервјуу немачком листу Франкфуртер Алгемајне Цајтунг назвао “носиоцем антиевропског духа у Србији”. Рингијерове различите верзије смене Антонија Ковачевића додатно појачавају утисак о политичкој позадини те смене.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси