Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Обрадовић да не прети хапшењем новинара, политичке странке и власт да подрже квалитетно новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 09. 2019.

Извор: УНС

УНС: Обрадовић да не прети хапшењем новинара, политичке странке и власт да подрже квалитетно новинарство

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због поруке лидера Двери Бошка Обрадовића да „затвор не гине“ власнику и главном уреднику „Информера“ Драгану Ј. Вучићевићу, коју му је послао као „предизборно обећање“. УНС истиче да је оваква порука Обрадовића ново урушавање иначе прљаве политичке борбе и нада се да упркос тврдњи да је то „обећање иза кога сви стоје“ остале опозиционе странке не деле овакве ставове па очекује да се о обећању недвосмислено изјасне.

Вучићевић је јуче на Твитеру објавио „колико сте ви само болесни“ као реакцију на његове урамљене фотографије као затвореника, а које стоје у просторијама Демократске странке.

Обрадовић је Вучићевићу одговорио: „Затвор ти не гине! То разуми као политички став и предизборно обећање иза кога сви стојимо. Мислиш ли да ће Вучић да те прими у авион којим буде покушао да бежи из Србије? Мислиш ли да ћеш се извући после свих лажи и зла којим си загадио Србију?“.

УНС истиче да је хапшење новинара због медијског садржаја као предизборно обећање незаконито и неуставно, као и да је необјашњиво да политичке странке које тврде да се залажу за демократију и правну државу траже хапшење новинара.

УНС подсећа да Обрадовићу није први пут да уместо дијалога, који подразумева и критику медија, промовише претње хапшењем новинара и атмосферу насиља попут упада у зграду РТС-а уз присуство људи у фантомкама и моторном тестером у рукама.

УНС истиче да уместо промовисања насиља над новинарима политичке странке и власт треба да подрже опредељење из Нацрта Медијске стратегије према коме се јавним новцем подржава производња медијског садржаја у јавном интересу, уместо што се пројектним суфинансирањем медијског садржаја награђују медији који крше новинарски кодекс.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

30.09.

2019.

Slavujko [нерегистровани] у 10:29

KAKO POSEJES ...

Razume se, profesionalna i ljudska SOLIDARNOST NIPOSTO NE SME DA IZOSTANE! Ali, ako se "neko" lazno predstavlja - DA JE NOVINAR - NUZNO JE DA SE NAZOVE PRAVIM IMENOM!
Tom, samozvanom"novinaru" treba da se zabrani i da prodje pored trafike a ne da kalja, unizava i diskredituje ovu tesku i odgovornu - NEKA UGLEDNU I PRESTIZNU PROFESIJU! Bar sto se Srbije tice!

Одговори
нед

29.09.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 13:11

ŽALOSNO

I samo to...Baš novinarska solidarnost.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси