Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власник ветропарка „Чибук 1“ да се извини Ал Џазири и Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 10. 2019.

Извор: УНС

УНС: Власник ветропарка „Чибук 1“ да се извини Ал Џазири и Н1

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због забране извештавања телевизијама Ал Џазира и Н1 са отварања ветропарка "Чибук 1" у Мраморку код Ковина коју је наложио организатор овог догађаја и власник објекта компанија Масдар из Абу Дабија и тражи извињење овим телевизијама.

Новинар Ал Џазире Ђорђе Костић УНС-у је казао да екипама њихове и телевизије Н1 није било дозвољено да извештавају са свечаности, на којем је био и председник Србије Александар Вучић, зато што амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Београду то није дозволио.

Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић рекла је УНС-у да је домаћин одлучио ко може да присуствује догађају јер кабинет председника не даје акредитације за догађаје које не организује. „Ми шаљемо најаву, позовемо све новинаре и онда тај списак проследимо домаћину. То се и данас десило“, рекла је УНС-у Васиљевић.

УНС истиче да је Законом о јавном информисању и медијима забрањена непосредна и посредна дискриминација новинара по било ком основу и да је организатор догађаја дужан да закон поштује.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

24.10.

2019.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 01:08

Re: Радета, где Ви живите?!

Уопште не видим разлог да се о овоме пише, а посебно да се на површан начин коментарише нечији рад, као што је то урадио госн Радета.
Какве везе има режим (знате ли Ви значење те речи?), са одлуком домаћина (а домаћин је амбасадор УАР-а) који има ПУНО ПРАВО да одлучи кога ће од медија да позове.

Зашто мислите (и ви из УНС-а) да Закон о јавном информисању Србије може да диктира странцима, али и домаћим организаторима скупова, кога МОРАЈУ да позову?!
Нису новинари каста над кастама и да без њиховог присуства не сме ни камичак да се помери.
Закон је једно (и колико је у складу са стварношћу?), а реалност је нешто друго, па како ко сеје, тако и жање.
Уколико неки медиј није позван, нека размисли због чега је то тако.
А понајмање да се горепоменутима било ко (када су огранизатори у питању) ИЗВИЊАВА што их није позвао !?

Чини ми се да УНС понекад и без потребе реагује, јер ни једна професија није богомдана, па ни наша, новинарска. Једно је заштита нечијих права, али и тиме се данас толико манипулише да испада како је малтене сваки други новинар у Србији угрожен.
Реално, није тако...

Одговори
пет

11.10.

2019.

radeta [нерегистровани] у 23:13

još jedna sramota režima

„Ми шаљемо најаву, позовемо све новинаре и онда тај списак проследимо домаћину. То се и данас десило“, рекла је УНС-у Васиљевић" A domaćin u Republici Srbiji - bira, određuje koje medijske kuće mogu da prate aktivnosti državnih organa Republike Srbije. He, he, he. Svakojake viceve ćemo još čuti od gđe Vasiljević. Nadam se da će ove medijske kuće tužiti organizatore zbog onemogućavanja da rade posao za koji su registrovani u ovoj državi i da će tražiti naknadu materijalne štete.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси