Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљиво етикетирање Слађане Новосел
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 10. 2011.

УНС: Неприхватљиво етикетирање Слађане Новосел

Удружење новинара Србије забринуто је за безбедност Слађане Новосел, дописнице листа Данас из Новог Пазара након што су електронске новине Санџак Прес објавиле „ексклузивну информацију“ да је она једна од оснивача групе „Отпор Санџака“.

Слађана Новосел је оптужена и да је објављивала “перфидне текстове о враћању јединства Исламској заједници”.

УНС истиче да је Слађана Новосел добро обавештена, посвећена и професионално одговорна новинарка. Она је 22. септембра прва објавила ексклузивну и тачну информацију о плановима за формирање јединствене исламске заједнице Србије.

УНС подсећа да је колегиница Новосел због своје новинарске истрајности и храбрости била често изложена притисцима и претњама у Новом Пазару, као када су јој 4. септембра прошле године учесници протеста који је организовала Исламска заједница у Србији упутили директне претње. Тада је лично главни муфтија Мумаер Зукорлић изразио жаљење „што је неко злоупотребио протест да упути претње Слађани Новосел“.

УНС сматра да овакво сврставање и етикетирање новинара у политички и верски подељеној средини као што је Санџак може да има веома озбиљне последице и тражи од полиције да има у виду безбедносни ризик у који је доспела Слађана Новосел због објављивања овакве информације.

УНС позива колеге, новинаре и уреднике електронских новина Санџак Преса да се придржавају Кодекса новинара Србије који подразумева право медија да имају различите уређивачке концепте, али обавезује новинаре и уреднике да праве јасну разлику између чињеница које преносе, претпоставки и нагађања, као и да, када је то неопходно консултују што више извора и омогуће им да изнесу свој став.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси