Насловна  |  Саопштења  |  УНС тражи објашњење Загорке Доловац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 10. 2011.

УНС тражи објашњење Загорке Доловац


Удружење новинара Србије (УНС) позива републичког тужиоца да до краја разјасни правне нејасноће у случају оптужнице против новинара новосадског „Националног грађанског Јелене Спасић и Милорада Бојовића због објављивања текста “Државни органи потпуно неспремни за рат”.

Загорка Доловац јуче је обавестила повереника Родољуба Шабића да држава одустаје од кривичног прогона новинара, док њен портпарол Томо Зорић тврди да оптужница није повучена и најављује њено проширење после истраге.

УНС протестује против правне неизвесности у којој се држе новинари после противречних изјава Републичког тужилаштва и захтева укидање оптужница.

УНС обавештава јавност да је Јелена Спасић поштом упутила новосадском суду приговор на оптужницу против ње, која се у целости налази на сајту УНС-а. У приговору на оптужницу, која је и даље на снази, Јелена Спасић истиче да неће да крије “од грађана оно што је њихов интерес и њихово право да знају. Ја, као новинар професионалац поступам савесно и добронамерно и на основу тачних чињеница, и дужна сам да грађанима пружим прецизну и поуздану информацију о ономе што се тиче директно грађана, о стању њихове безбедности. Ја сам као новинарка била двоструки добитник награде Европске уније и Владе Србије за најбољи текст о европским интеграцијама управо зато што знам шта ми је посао, шта ми је обавеза али и шта је туђа некомпетентност . Не можете као суд одобрити да мене кривчно гоне за откривање тајне која није тајна. Тајна је престала да буде тајна онда када је доспела у моје руке, у руке многих новинара, грађана. Тада је престала да буде тајна. Оног момента када је тајна сазната од стране неовлашћеног, тј. непозваног лица, па и од моје стране, од тада више није тајна“.

УНС у потпуности подржава Јелену Спасић у настојању да одбрани право новинара да обавештавају грађане о свему што је у њиховом интересу да знају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси