Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: Приштина крши права српске заједнице на слободно информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 10. 2011.

ДНКиМ: Приштина крши права српске заједнице на слободно информисање

Друштво новинара Косова и Метохије, као иницијатор и покретач идеје о оснивању независног ТВ канала на српском језику на КиМ обавештава и упозорава јавност, представнике међународне заједнице, колеге новинаре и локалне власти да су прекршени међународни и домаћи закони који гарантују право српској заједници на постојање независног медија.

Разговори о новој и независној ТВ, која спада у посебна права српске заједнице, већ месецима се воде без икакве јавне расправе и адекватног учешћа српске медијске заједнице. Без јавне расправе је предлог закона ушао у скупштинску процедуру.

ДНКиМ подсећа да су основни захтеви медијских радника и српске заједнице (релавантна истраживања УНДП) да се каналу на српском језику обезбеди програмска и финансијска независност. Конкретно, канал као део система јавног емитовања мора да има свој Управни одбор, директора, 10% прихода садашњег Јавног сервиса и седиште (менаџмент и производња програма) у Грачаници.

Јавни сервис, Радио телевизија Косова пригабила је себи право да канал на српском језику буде њен део, како би могла да га контролише и да на нови канал запосли вишак својих преко 800 радника.

Управни одбор ДНКиМ тражи од међународних медијских организација заштиту права на независно информисање, а пред локалним и међународним судовима ће да покрене поступак због кршења међународно преузетих обавеза које Приштина систематски крши и избегава.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси