Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНС на Косову: Новинари и медији на Косову професионално да извештавају о Ковиду 19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 03. 2020.

Извор: УНС

УНС и УНС на Косову: Новинари и медији на Косову професионално да извештавају о Ковиду 19

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову апелују на колеге и медије да професионално извештавају о свим проблемима у вези са епидемијом вируса корона (Ковид 19).

Нетачне и непотврђене информације да власти у Приштини са административног прелаза Јариње „терају путнике у Приштину у карантин“ изазвале су страх и панику због које је јуче велики број лекара, који из централне Србије путују на Косово, није дошао на посао у своје здравствене установе.

Иако нико није потврдио тачност те информације медицински радници се нису усудили да пређу административни прелаз, па се један део њих вратио назад, док су други остали да чекају, па су нешто касније ушли на територију Косова и стигли до својих радних места.

Према информацијама из здравствених установа у Грачаници и на централном Косову на овом подручју јуче је био присутан мали број лекара, што може угрозити здравље људи и повећати несигурност становништва.

Због новонастале ситуације са епидемијом вируса моле се колеге да користе само проверене, званичне изворе и узимају изјаве од стручних особа које су директно задужене за здравље грађана, али и кад је реч о другим догађајима.

УНС и УНС на Косову истичу и да се на друштвеним мрежама објављују лажне информације, од лечења опаког вируса до запрашивања из авиона одређених области и градова на Косову. Опасност у којој смо се нашли захтевају да се колеге придржавају највиших етичких и професионалних стандарда и извештавање у складу са дужном новинарском пажњом.

УНС и УНС на Косову поново позивају политичаре и надлежне органе да дају потпуне информације о случајевима заражених Ковидом 19 и посебно апелују на управу КБЦ Приштина, Дом здравља Грачаница, Општину Приштина (у Грачаници) и Општину Грачаница да организују редовне конференције за штампу ради заустављања гласина и пружања тачних информација.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси