Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива Владу да повуче закључак да једино државни кризни штаб информише о пандемији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 04. 2020.

Извор: УНС

УНС позива Владу да повуче закључак да једино државни кризни штаб информише о пандемији

Удружење новинара Србије (УНС) позива Владу Србије да повуче закључак о информисању у време пандемије ковида-19, усвојен 28. марта, којим се забрањује кризним штабовима општина и градова да дају локалним медијима и јавности информације у вези са здрављем становништва.

У закључку Владе наводи се да се овлашћује кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид-19, на  чијем је челу председница Владе, да искључиво обавештава јавност о стању, последицама и о предузетим здравственим мерама у вези са вирусом.

УНС разуме бригу Владе Србије због нетачних информација у вези са пандемијом, али истиче да и локалне власти, као и стручњаци из општина и градова, треба да одговарају на сва питања и исцрпно обавештавају јавност о зарази.

УНС схвата да су локалне самоуправа дужне да све важне информације усмеравају и ка централном кризном штабу, али да те информације морају да буду доступне локалним медијима и грађанима управо због спречавања гласина и нетачних информација.

УНС поново подсећа да је улога новинара и медија да обезбеде правовремено и тачно извештавање, а закључак Владе такво извештавање онемогућава. Централизовање информација може довести до ширења непроверених вести и изазивања страха и зато позивамо Владу да закључак хитно стави ван снаге и омогући свим новинарима у Србији да добију информације од најближе здравствене институције.

 

Коментари (2)

Остави коментар
сре

01.04.

2020.

89 GODINA [нерегистровани] у 17:12

GVOZDENA DISCIPLINA

OVO JE NAJTEŽA ZARAZA VEKA A I PROŠLOG. MNOGO PAMTIM..90. GODINA I RAT I SVEGA...
SADA SAMO VLAST KOJA JE I JEDINA ODGOVORNA ZA OBAVEŠTENJA NACIJI
- OBJAVLJUJE KRIZNE VESTI. RAZUMEM NOVINARE ALI OVO JE ŽIVOT ILI SMRT !

Одговори
сре

01.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 17:00

smirite se malo

Redakcija današnjeg biltena treba da se stidi. Ceo današnji bilten politički je obojen protiv vlasti. Kao, vaši žuti bi to bolje organizovali? Ha, ha, besni psi su pojeli sve što su mogli od 2000. do nestanka sa vlasti, a za to nije potrebna organizacija nego pljačkaško udruženje od Djikija nadole.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси