Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Цензура на Првој телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 11. 2011.

УНС: Цензура на Првој телевизији

Удружење новинара Србије (УНС) снажно подржава Бранку Невистић, доскорашњу уредницу Прве телевизије, у отпору послодавцима који су покушали да јој наметну аутоцензуру после политичких притисака којим су изложени због њеног уређивања вести.

УНС саопштава да је Бранка Невистић још у августу обавестила Удружење да је дошла под удар цензуре на Првој телевизији и да јој прети отказ јер њен послодавац трпи притиске “са врха” због садржаја вести које она уређује.

Невистићка је кажњена сменом са места продуцента и водитеља информативног програма због гостовања политичких аналитичара у Вестима дана, односно због емитовања политичког погледа на Косово који се разликовао од става државног и политичког врха.

УНС подсећа да Кодекс новинара Србије од професионалаца захтева да се супротстављају сваком притиску на слободно обављање професије, као и сваком виду цензуре, те да о таквим притисцима обавештавају јавност.

Чак и по Закону о јавном информисању забрањено је послодавцима да новинаре кажњавају уколико одбију да јавно изразе мишљење или објаве информацију која је супротна њиховим уверењима или ставовима.

УНС упозорава да је аутоцензура, којој по нашим истраживањима прибегава све већи број новинара и уредника у Србији, само још један облик кршења професионалних и етичких норми, те да је дужност уредника да штите новинаре од сваког облика цензуре и притиска, без обзира да ли потичу од власника, државе или интересних група.

УНС позива колеге и јавност на солидарност са Бранком Невистић, коју бивши послодавац после растанка јавно опањкава као неколегијалну особу која је одбила “да саслуша своја дневна задужења”.

Осветољубиви реваншизам Прве телевизије према дојучерашњој колегиници може да се тумачи и као упозорење другим новинарима који би се усудили на пријављивање политичких притисака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси