Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Навршила се 21 година од убиства Славка Ћурувије, правда на пола пута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 04. 2020.

Извор: УНС

УНС: Навршила се 21 година од убиства Славка Ћурувије, правда на пола пута

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се 11. априла навршава 21 година од убиства новинара и власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ Славка Ћурувије.

УНС очекује да Апелациони суд потврди првостепену пресуду коју је 5. априла прошле године, шест дана пред двадесетогодишњицу злочина донело Судског већа у саставу Снежана Јовановић, Драган Милошевић и Владимир Месаровић и тражи да државни органи што пре приведу правди Мирослава Курака којем је суђено у одсуству и налази се у бекству.

УНС истиче да је изрицање пресуде значајан чин који треба да значи почетак краја некажњивости злочина над новинарима у Србији и важан дан за српско новинарство и правосуђе, али да правда неће бити задовољена уколико не буде утврђено ко је налогодавац убиства, као и непосредни извршилац.

УНС подсећа да су у првостепеном поступку који је вођен четири године пред Одељењем за организовани криминал у Вишем суду у Београду осуђени некадашњи врх Државне безбедности - Радомир Марковић за подстрекивање на убиство, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, као саизвршиоци на укупно 100 година затвора.

УНС наглашава да је до кључног напретка у истрази убиства Славка Ћурувије дошло захваљујући дугогодишњој упорности новинара и породице Славка Ћурувије, а пре свега формирањем Комисије за истраживање убиства новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси