Насловна  |  Саопштења  |  Медијска и новинарска удружења траже заштиту за АНЕМ-ову чланицу - Радио Ема из Бујановца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 11. 2011.

Медијска и новинарска удружења траже заштиту за АНЕМ-ову чланицу - Радио Ема из Бујановца

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ), Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Локал прес траже заштиту за чланицу АНЕМа, Радио Ему из Бујановца и њеног власника и директора, Оливера Трајковића, којима је претходне недеље уручена опомена за плаћање казне у укупном износу од 250.000 динара. Оливеру Трајковићу се опоменом ставља у изглед да ће му новчана казна бити замењена казном затвора.

До кажњавања је дошло у поступку за привредни преступ, ког је тужилаштво покренуло по захтеву ОФПС-а, а због наводног недостављања уредно попуњених музичких кошуљица - спискова емитованих музичких дела на овој радио станици. Привредни суд у Лесковцу казнио је Радио Ему са 200.000 динара, а Оливера Трајковића, као одговорно лице, са још 50.000 динара.

Трајковићу и Радио Еми су у међувремену одбачене и жалба и захтев за понављање поступка. Наиме, суд је пропустио да цени чињеницу да је у време за које се Радио Ема терети да није достављала спискове емитованих музичких дела ОФПС-у, сам ОФПС у два своја акта, Правилнику и Тарифи, на два различита начина, који се међусобно искључују, регулисао материју достављања кошуљица, при чему је Правилник поред тога био, како је то касније нашао Завод за интелектуалну својину, и незаконит и противуставан.

У захтеву за понављање поступка, Трајковић и Радио Ема инсистирали су управо на томе да је пресуда против њега донета у јануару 2011. године, те да тада нису могли да користе као доказ записник Завода за интелектуалну својину као овлашћеног органа надзора, којим је ОФПС-у у марту ове године наложено да спорни Правилник, као незаконит и противуставан, измени. ОФПС је, поступајући по налозима Завода, изменио Правилник у априлу. Поступајући Привредни суд у Лесковцу није нашао да је ово довољно за понављање поступка.

На овај начин креирана је парадоксална ситуација у којој један државни орган, Завод за интелектуалну својину, налази да је Правилник ОФПС-а који регулише материју достављања кошуљица незаконит, а други, Привредни суд у Лесковцу, за непоступање по том, незаконитом Правилнику, изриче астрономске казне које Радио Ема и Оливер Трајковић не могу да плате. Сада Трајковић добија и опомену којом му се прети заменом новчане казне казном затвора.

Медијска и новинарска удружења апелују на надлежне органе да се нађе решење, како би се ова, очигледно незаконита пресуда, ставила ван правне снаге, Радио Ема спасио затварања, а Оливер Трајковић одласка у затвор.

Заједничко саопштење АНЕМ-а, УНС-а, НУНС-а, НДНВ-а и Локал преса


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси