Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: РТК присваја српски канал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 12. 2011.

ДНКиМ: РТК присваја српски канал

Друштво новинара Косова и Метохије, регионални огранак Удружења новинара Србије, као иницијатор и покретач идеје о оснивању независног ТВ канала на српском језику на КиМ обавештава и упозорава јавност, представнике међународне заједнице, колеге новинаре и локалне власти да су прекршени међународни и домаћи закони који гарантују право српској заједници на постојање независног тв канала.

Власт у Приштини не жели ни по коју цену да каналу на српском језику обезбеди било какав облик независности, већ упорно покушава да преко формирања канала на српском језику обезбеди средства за одрживост РТК.

Напомињемо да су прекшена европска решења и да је из овог процеса искључена Независна комисија за медије која као регулатор и гарант независности треба да има једну од кључних улога у формирању новог независног канала.
Разговори о новој и независној ТВ, која спада у посебна права српске заднице, већ месецима се воде без адекватног учешћа српске медијске заједнице, док је закон без јавне расправе ушао у скупштинску процедуру.

ДНКИМ подсећа да су основни захтеви медијских радника и српске заједнице (релавантна истраживања УНДП) да се каналу на српском језику обезбеди програмска и финансијска независност.

Конкретно, канал као део система јавног емитовања мора да има свој Управни одбор, директора, 10% прихода садашњег Јавног сервиса и седиште (менаџмент и производња програма) у Грачаници.

Јавни сервис, Радио телевизија Косова, приграбио је себи право да канал на српском језику буде њен део, како би могла да га контролише и да ту запосли више од 800 својих прекобројних радника

Овакво кршење посебних и основних права, по принципу узмите или оставите што вам ми нудимо, навео је Управни одбор ДНКиМ да од међународних медијских организација још једном јавно затражи заштиту права на независно информисање и да пред локалним и међународним судовима покрене поступак због кршења међународно преузетих обавеза које се систематски крше и избегавају.

Управни одбор ДНКиМ
21.12. 2011.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси