Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Dan slobode medija dočekujemo u razorenom medijskom domu Crne Gore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

03. 05. 2021.

Izvor: UNCG

Dan slobode medija dočekujemo u razorenom medijskom domu Crne Gore

Poštovane kolege, Vas oko 1400 koliko je zaposleno u medijima u Crnoj Gori današnji dan dočekuje u veoma teškoj situaciji kako po medije, mnogo više za zaposlene u medijima. Obespravljeni, cenzurisani, eksploatisani, bijedno plaćeni, bez izgledne budućnosti i nade da će biti bolje.

Živimo u državi gdje Predsjednik upravlja i uređuje Javni servis, gdje se vlasnici najmoćnijeg medijskog koncerna bave politikom, gdje urednici nemaju nikave škole i etičkih principa i gdje novinari i fotoreporteri i svi ostali zaposelni u medijima nemaju ni osnovna prava iz kolektivnog ugovora, jer tih ugovora uopšte i nema.

Malo je onih koji je bore za prava zaposlenih u medijima u Crnoj Gori. Političari se bore za uticaj, a vlasnici medija za profit, koji nije zanemarljiv.

Živimo u zemlji gdje Predsjednik upravlja vodećim elektronskim medijima, gdje predsjednik Skupštine čeka procedure umjesto usvajanja Leks specijalisa, kao i Premijera koji je ogorčen, a sam ništa ne radi da i u njegovoj Vladi bude bolje i da postvi konačno direktora Direktorata za medije. Ali je zanimljivo da je zadržao na listi poželjnih sve one iz predhodne vlasti, dok one kao UNCG drži dalje od sebe. Ministar za medije, mada je mediji je toliko i ne interesuju, pogotovo ne Udruženja novinara, koje se bore za status zaposlenih u medijima, je tu zbog digitalizacije Crne Gore.

Medijski prostor Crne Gore je potpuno razoren, svega ima sem profesionalnosti i objektivnosti.

Novinari vodećeg koncerna se bave novinarstvom tek toliko koliko će im to biti odskočna daska da dođu na neko dobro mjesto u Vladi Crne Gore. Za 100 dana nove Vlade iz vodećeg koncerna prebjeglo je 12 novinara, od savjetnika do diplomata...Ima i onih koji su se ufunjajali i tumaraju kao nazovi medijski eksperti u Vladi bez nekog posebnog zadatka, po partijskoj demokratskoj liniji.

Bojati se da će neki mediji i nestati jer su im novinari prešli u političare, mada za njih niko nije ni glasao, a kamoli imao želju da ih vidi u izvršnoj vlasti... Mržnja to zla kob, ne samo što je šire mediji u neograničenim količinama, nego je prisutna i među  njima samim.

Današnji mediji u Crnoj Goru su dva lica medalje zla, zavisti, mržnje i neprofesionalnosti, bez etike i morala sa lozinkom - što gore - to bolje.

I dok jedni svoju uređivačku politiku temelje na mržnji prema svemu hrišćanskom - pravoslavnom i srpskom, drugi pokušavaju kontrirati. Medija ima, novinara ima, ali sami đavo diktira to što se danas objavljuje na crnogorskom medijskom prostoru.

I ovaj dan slobode medija dočekujemo sa nerazrešenim ubistvom Duška Jovanovića, pokušaju ubistva Olivere Lakić, napada na Seada Sadikovića, Jelenu Jovanović, hapšenja Gojka raičevića, Anđele Đikanović, Dražena Živkovića, Veliše Kadića, mobinga Predraga Nikolića i mnogih znanih čiji radni dana protiču u znaku napada,
mobinga, omalovažavanja, progona i cenzura. A Komisija za praćenje napda na novinare sve to posmatra bez izgleda da će njen rad imati rezultata.

Možda ćemo dobiti i Savjet Javnog servisa u kome će biti svega i svačeka od kopirajtera, do dunstera i analfabeta, koje iz potaje podržavaju opozicioni ideolozi, koje je teže skloniti iz opozicije, nego Predsjednika razvlastiti.

A, stranci ćute, ponekad pohvale, pokude, licemjeri.

E, pa neka nam na dobro izađe ono što se dešava u medijima u Crnoj Gori na Dan slobode medija.

Tužno je da Udruženje novinara Crne Gore koje ove godine slavi 150 godina novinarstva i 75 godina svoga postojanja moli i samo mora da radi na Monografiji povodom velikog jubijela , ne samo za Crnu Goru, nego i za čitav region. Nadamo se da ćemo i bez pomoći i osećaja brige od strane nadležnih i države uspjeti da dostojno obilježimo 150.godina novinarstva u Crnoj Gori.

Unaprijed se zahvaljujemo svim licemjerima i cinicima i u vlasti i oko
vlasti, kao i međunarodnim partnerima, koji lažno brinu i neiskreno
žele dobro medijima i novinarima u Crnoj Gori ovog 3.maja.

Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore

Tihomir Burzanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi