Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND i SNH oštro osudili šutnju države o pritiscima na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

07. 11. 2018.

Autor: Hina Izvor: HND

HND i SNH oštro osudili šutnju države o pritiscima na novinare

Predsjednici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Hrvoje Zovko i Anton Filić u ponedjeljak su zajednički oštro osudili najnovije pritiske na HND i novinare naglasivši da je glavni problem šutnja države na sve učestalije prijetnje i pritiske na novinare, ali i na sve jaču devastaciju medijske scene.

"Glavni problem je šutnja države koja dopušta da se sve ovo događa jer nakon ulaska u Europsku uniju država nije pokazala nikakav interes za položaj novinara i novinarske struke. Šutnja na silne prijetnje, a zabilježili smo pedesetak prijetnji i napada na novinare, jest i sudjelovanje države u cijeloj toj priči", istaknuo je Zovko.

Dodao je da se u mnogim slučajevima protiv novinara provodi hajka "jer napadači i oni koje prijete novinarima prolaze nekažnjeno" pa je najavio da će zbog neprihvatljive situacije HND alarmirati svoje međunarodne partnere i međunarodnu javnost.

Zovko se osvrnuo i na prošlotjedno sudsko rješenje o ovrsi HND-a nakon gotovo dvadesetpetogodišnjeg spora prema kojoj HND u stečajnu masu iza jedne propale tvrtke mora platiti oko 350.000 eura.

"Riječ je o, najblaže rečeno, jednoj neobičnoj tužbi neobičnog vjerovnika i neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa koja se prelama na leđima HND-a. Koristit ćemo sva pravna sredstva da izađemo iz te situacije jer bi propast HND-a u situaciji kada imamo devastiranu profesiju bila katastrofalna poruka", rekao je Zovko istaknuvši kako tu ovrhu smatra svojevrsnim pritiskom na HND, ali i na medijsku scenu.

Ocijenio je i da je stanje na medijskoj sceni katastrofalno, naglasivši kako HRT kao javni servis ne obavlja svoju funkciju te da mu se program urušava uz istovremene prijetnje otkazima novinarima i "svima onima koji drugačije misle". Zovko je ocijenio i kako ni u privatnim medijima nije puno bolja situacija, navodeći primjere nekih tiskanih medija koji "koriste usluge PR agencija kako bi plasirali teme političkih skupina pritom zanemarujući javni interes".

Predsjednik SNH-a Anton Filić zabrinjavajućim je ocijenio nekažnjavanje napada i prijetnji novinarima istaknuvši kako to pokazuje da napadači imaju "zaštitu neke mafije, pravosuđa ili neke politike".

Naglasio je i kako se pritisci na novinare provode i na materijalnoj bazi i to na temelju nepostojećih kolektivnih ugovora, srozavanja materijalnih prava novinara i pritiska na sindikalne povjerenike u medijima.

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia navela je najnovije primjere prijetnji i napada na novinare naglasivši kako je najveći problem njihovo neprocesuiranje. "Sistemski je problem što Državno odvjetništvo i policija ne provode dovoljno temeljite istrage, a slučajevi leže u ladicama godinama", istaknula je Tarabochia.

Na konferenciji za novinare u zagrebačkom Novinarskom domu sudjelovao je i novinar Indexa Vojislav Mazzoco koji je govorio o prijetnjama koje je prijavio nadležnim institucijama uključujući i prijetnju ministra branitelja Tomislava Medveda koji mu se, kako je istaknuo, nedavno ispričao preko odvjetnika.

"Puno je veći problem, nakon prijetnje Tomislava Medveda, pisanje različitih opskurnih tiskovina, medija i portala. Nije problem u Tomislavu Medvedu, nego u 'hijenama' koje su nakon toga proglasile otvorenu sezonu lova na mene", rekao je Mazzoco.

Kao pozitivan primjer istaknuo je nedavnu nepravomoćnu presudu kojom je osoba koja mu je prijetila uvjetno osuđena na kaznu zatvoru od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine.

"Možda je zbog toga što dižemo buku i pravosuđe odlučilo nešto bolje reagirati", zaključio je Mazzoco.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi