Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novinar Vladimir Šušak: Priveli su me da mi kažu da ne smem slikati Davora; Policija demantuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

25. 12. 2018.

Autor: S. Mišljenović Izvor: Večernje novosti

Novinar BHT pokušao da slika izvođenje Davora Dragičevića iz zgrade u kola hitne pomoći prilikom čega je priveden

Novinar Vladimir Šušak: Priveli su me da mi kažu da ne smem slikati Davora; Policija demantuje

Vladimir Šušak, novinar BHT, priveden je jutros u Policijsku upravu Banjaluka nakon što je pokušao uslikati izvođenje Davora Dragičevića iz zgrade u kola hitne pomoći.

Šušak je rekao da je bio ispred zgrade u trenutku kad je Davor izveden.

- Kad sam to primetio, ja sam ubrzanim korakom krenuo prema kolima da slikam Davora jer ga nisam uspio uslikati ranije. Nisam uspio, pa sam potom krenuo da se vraćam do glavne ceste kada je izašao jedan od policajaca iz zgrade Policijske uprave pitao šta tradim i da ne smem tu da budem. Rekao da radim svoj posao i da sam hteo samo da uslikam Davora. On je mene pozvao u stanicu, ušao sam u Prijemnu kancelariju. Rekao mi je da ne smem to da radim i da ne otežavam njima njihov posao. Ja sam rekao da sam sto puta ovde bio ispred Policijske uprave i da mi nikad niko nije rekao da ne smem da radim svoj posao. Nije bilo evidentiranja, uzimanja podataka, pregleda telefona i slično. Tako se to završilo - rekao je Šušak.

Dodao je da mu se policajac nije predstavio, niti pitao njega kako se zove.

- Da li je on u međuvremenu odustao od evidentiranja ja to ne znam. Bio je tu još jedan policajac ne znam da li je bio komandir ili da li je imao neki čin. Nije mi ništa rekao, samo me pustio bez reči. Ja sam otišao do trga jer sam čuo da se tamo krenulo nešto dešavati, rekao je Šušak.

Istakao je da je jedan policajac vodio Davora pod ruku, i da nije primetio da li je imao neke povrede.

Demanti policije

Policijska uprava Banjaluka demantovala je da su pripadnici policije danas priveli dopisnika BHT iz ovog grada Vladimira Šuška.

- Policijska uprava Banja Luka nije u današnjim aktivnostima privela novinara Vladimira Šuška, kako su to pojedini mediji objavili, niti je bilo namere da se ugrozi pravo na slobodu izražavanja i da se ometa bilo koji novinar u obavljanju svojih profesionalnih zadataka, navodi se u saopštenju PU Banjaluka.

Kako se dodaje Šušak "prilikom obavljanja svojih dužnosti ispred Policijske uprave Banjaluka nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju, što je jasno definisano uputstvima OSCE za medije u ophođenju sa policijom".

- U tom istom dokumentu se navodi da novinari trebaju sa sobom nositi novinarsku karticu tokom obavljanja profesionalnih dužnosti, kao i da novinari trebaju poštovati policijske procedure kada prilaze mestima s ograničenim pristupom. Identitet gospodina Šuška, odnosno njegova profesija je utvrđena tek nakon profesionalnog i korektnog razgovora istog sa policijskim službenicima u PU Banjaluka, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi