Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Hrvatski novinari i pisci traže od države da zaštiti slobodu izražavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 01. 2019.

Izvor: Beta

Hrvatski novinari i pisci traže od države da zaštiti slobodu izražavanja

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazili su solidarnost s novinarima i medijima koji su sudskim presudama proglašeni krivima "zato što su radili svoj posao" i zatražili od Ministarstva kulture da promeni medijske propise kako bi se zaštitila sloboda izražavanja i nezavisnost medija.

"Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su izneli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu reči", navodi se u saopštenju HDP i HND, a prenosi agencija Hina.

Udruženja su dodala i da država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja garantuje slobodu izražavanja.

Pisci i novinari su ocenili i da država u kojoj se satiričari tretiraju kao kriminalci, dok se istinski kriminalci smatraju "snalažljivim ljudima" ne može biti država koja ima svetlu budućnost.

"Kao pisci, autori mogućih 'spornih' tekstova, saradnici i čitaoci 'spornih' medija, ne pristajemo na takvu polutansku demokratiju i društvenu regresiju", dodaje se.

Dva udruženja su apelovala da se prione na promenu medijskih propisa i uređivanje odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore. HDP i HND su izrazili solidarnost s kolegama i medijima koji su poslednjih dana na sudovima proglašeni krivima za to što su radili svoj posao i zatražili od Ministarstva kulture kao najodgovornije instance za medijsko zakonodavstvo "da se trgne iz nojevskog slepila i zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku nezavisnost".

U saopštenju HDP i HND traže od političara da umesto podizanja tužbi sopstvenim primerom pokažu kako se podstiče društveni dijalog i prihvata kritičko mišljenje i preporučuju im da se "sete Volterovog saveta koji sažima suštinu demokratije - 'ne slažem ni sa jednom rečju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve reči izgovaraš'".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi