Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Obrat: HRT zatražio mirenje u sporu koji je pokrenuo protiv HND-A I Mikleušević Pavić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

15. 02. 2019.

Autor: Hina, HND Izvor: HND

Obrat: HRT zatražio mirenje u sporu koji je pokrenuo protiv HND-A I Mikleušević Pavić

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv Hrvatskog novinarskog društva i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. HRT, koji je na ime povrede časti i ugleda od HND-a i Mikleušević Pavić tražio rekordnih 250.000 kuna, sada predlaže rješenje spora mirnim putem.

S HRT-ovim prijedlogom složili su se i zastupnici tuženih pa je pripremno ročište odgođeno, a novo će biti zakazano nakon postupka mirenja.

"Odvjetnici su iznijeli stav HRT-a da cijeli spor riješi mirnim putem. Mi u ovom trenutku ne znamo što točno sadrži njihov prijedlog za mirnim rješenjem tako da se sada ne možemo konkretno očitovati. Naš stav je od prvog dana poznat, da HRT treba povući sve tužbe protiv HND-a, njegovih predstavnika i svih novinara i medija", kazao je za Hinu nakon ročišta Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, naglasivši da je HND uvijek bio za dijalog te kako nisu inicirali ovu tužbu kao ni seriju od 36 tužbi HRT-a protiv novinara.

"Nadam se da će se sve odvijati u skladu s interesima ne samo HND-a i javnosti, i to ne samo u ovoj nego i u ostalim tužbama koje je HRT podnio protiv drugih kolega, nakladnika i novinara, a sve u interesu građana koji plaćaju ove sudske procese, pretplatnika HRT-a. Nadam se da će i tužitelj gledati najbolji interes onih koji nas financiraju", rekla je Sanja Mikleušević Pavić.

S druge strane, s HRT-a su se nakon održanog ročišta oglasili priopćenjem.

"Hrvatska radiotelevizija je, sukladno Zaključku saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, predložila sudu na današnjem ročištu da odredi zastoj postupka kako bi se pokušalo mirenje između stranaka HRT-a i HND-a te Sanje Mikleušević Pavić u sporu koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu."

S HRT-a ističu kako je "u posljednje dvije godine objavljeno gotovo 100.000 članaka u tisku i na internetu, od čega je Hrvatska radiotelevizija u tom periodu podnijela svega 33 tužbe radi zaštite ugleda i časti, budući su u pojedinim tekstovima iznošene neistinite i netočne tvrdnje".

HND je 24. prosinca 2018. zaprimio HRT-ovu tužbu zbog priopćenja Ogranka HND-a od 11. rujna 2018. u kojem su se, između ostaloga, novinari članovi Ogranka HND-a ogradili od tada aktualnih afera na HRT-u, uključujući i preprodaju karata za Svjetsko prvenstvo u nogometu, ali i sadržaja i HRT-ova načina izbora projekata iz vanjske produkcije.

Uprava HRT-a zbog, kako se navodi u tužbi, povrede časti i ugleda, od HND-a traži 200.000 kuna naknade štete, a od predsjednice Ogranka na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000 kuna.

Brojne međunarodne i regionalne organizacije za zaštitu slobode medija te zastupnici u Europskom parlamentu osudili su taj postupak HRT-a, dok je vodstvo HND-a ocijenilo kako je riječ o "nezabilježenom napadu na rad i đelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi