Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Biti novinarka, majka i supruga najveći izazov
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

15. 05. 2019.

Izvor: www.nezavisne.com

Biti novinarka, majka i supruga najveći izazov

S obzirom na to da novinarke u BiH obično nemaju radno vrijeme, odnosno i kad završe posao u redakcijama misle o vijestima i informacijama, a često rade vikendima i praznicima, uskladiti privatni život te brigu o porodici i djeci s poslovnim obavezama ponekad je, prema mišljenju naših sagovornica iz medija, veliki izazov.

"Položaj novinara je generalno nezavidan, a pogotovo kada su žene u pitanju, koje još na sve to imaju porodicu i djecu. Teško je uskladiti porodicu i privatni život s poslovnim obavezama, jer u suštini uvijek nešto mora da ispašta", istakla je Branislava Vukelić, novinarka Srpske novinske agencije (Srna), koja je i supruga i majka četvoro djece.

Ona se, koliko god je moguće, trudi što više slobodnog vremena provesti s porodicom, iako je to teško s obzirom na to da su za novinare i praznici radni.

"Nekako uspijevamo jer je u suštini organizacija najveći dio posla i ako se dobro organizujete, možete stići sve, mada ja uvijek liježem razmišljajući da li sam premalo vremena provela s djecom", kazala je Vukelićeva.

Marijana Savić, novinarka Elta televizije, navela je da imati dijete i uskladiti posao s privatnim životom nije nimalo lako.

"Nakon prethodnog posla, kada sam dogovarala posao na Elta televiziji, jedan od uslova mi je bio da imam radno vrijeme i slobodne vikende i to mi je ispunjeno. Usklađivanje poslovnih obaveza s privatnim životom, pogotovo kada imate dijete i kada uzmete u obzir činjenicu da je i moj suprug novinar i da nije u Banjaluci, nije lako. Na svu sreću, svi su spremni da uskoče kada god treba, počevši od tete koja čuva moju kćerku do bake. Uglavnom, svi su tu kada zatreba, spremni da je pripaze", navodi Savićeva te dodaje da ipak, kada je u pitanju neki vanredni zadatak, svi zaposleni moraju biti spremni da se odazovu i dođu u redakciju.

Kada sve obaveze, priča Savićeva, koje imate u toku jedne sedmice stavite na papir, ostane vam nekoliko sati da biste sve završili.

"Nekad zna biti teško da se to sve iskombinuje s poslom kojim se bavimo i suprug i ja, ali kada imate pored sebe i dobrog supruga i dobru porodicu, onda je sve mnogo lakše", dodaje Savićeva.

Brankica Spasenić, novinarka portala Mondo, takođe kaže kako je uskladiti novinarski posao i porodični život za nju bio najveći izazov.

"Usklađivanje posla novinarke s privatnim životom, posebno brigom i odgojem djece dok su još mala, je najveći teret u ovoj profesiji", rekla je Spasenićeva te dodala da je u pitanju posao koji ne poznaje radno vrijeme ni slobodan dana.

Prema njenim riječima, najveći stres joj je stvarao način organizacije prilikom odlaska na teren, izvještavanja u ekstremnim uslovima ili pisanja o tragičnim događajima, te je uvijek imala strah da li će njena djeca ispaštati zbog toga ili trpjeti zbog njenog odsustva.

Amina Čorbo-Zećo, novinarka Agencije "Patria", istakla je da je ravnoteža između posla i privatnog života sve veći izazov svakom čovjeku, jer sve brže živimo.

"Posebno se to odnosi na zanimanja koja uključuju 24-satno radno vrijeme. Ne bismo smjeli naše odsustvo od kuće kompenzirati novcem ili poklonima djeci. Svaki slobodni trenutak posvetim sinu, više ne znam ni sama kako, ali stignem na svaku njegovu utakmicu, roditeljski, školski bazar, turnir", navodi Čorbo-Zećo te dodaje da joj mnogo znači i pomoć kolega iz redakcije, zbog čega je važno graditi dobar odnos s kolegama i porodicom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi