Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Novinarima i studentima novinarstva Miljana Nešković govorila o podkastima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

30. 06. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinarima i studentima novinarstva Miljana Nešković govorila o podkastima

Novinari i studenti novinarstva iz mnogih krajeva Srbije danas su u prostorijama Udruženja novinara Srbije (UNS) imali prilike da od autorke podkasta „Snaga uma“, koji se emituje na portalu Nova S, Miljane Nešković čuju nešto novo o procesu stvaranja i značaju podkasta, kao i da usavrše svoje praktične veštine u kreiranju ovog tipa sadržaja.

 

Učesnici seminara o podkastima i Miljana Nešković (foto: Milica Stojanović) Učesnici seminara o podkastima i Miljana Nešković (foto: Milica Stojanović)

 

 

Miljana Nešković je prisutnima objasnila šta su solo podkast, podkast razgovor i intervju podkast, osvrnuvši se na njihovo optimalno vremensko trajanje i način odabira tema. Uz interakciju sa prisutnim novinarima i studentima novinarstva, autorka podkasta „Snaga uma“, govorila je o pravilnom odabiru sagovornika, razlici između klasičnog i intervju podkasta , kao i jedinstvenosti i neposrednosti u pristupu koja je potrebna za ovaj tip sadržaja.

"Oduševljena sam što vidim iz koliko krajeva Srbije su došli mladi novinari i starije kolege profesionalci da razgovaramo o podkastima, kojih će sve više biti u budućnosti“, rekla je Miljana Nešković za UNS.

Seminar o podkastima u prostorijama UNS-a (foto: Milica Stojanović) Seminar o podkastima u prostorijama UNS-a (foto: Milica Stojanović)

 

Novinari i studenti novinarstva su tokom seminara osmislili koncepte i teme svojih budućih podkasta. Prisutni su pokazali interesovanje za obrazovno-novinarske, psihološke, kulturno-umetničke, kao i podkaste o zaposlenju, karijernim poduhvatima, ekologiji i uspešnim ljudima.

“Volela da neke od podkasta novinara koji su danas prisustvovali seminaru vidim u etru i zaista se nadam da će nakon ovog seminara nastati bar dva jako dobra podkasta“, istakla je Nešković.

Na seminaru su novinari pokušavali da pronađu pristup koji bi odgovarao njihovom senzibilitetu i razgovarali o podkastima koje prate.

Novinarka televizije „Belami“ i učesnica seminara rekla je da će znanja stečena danas uskoro i praktično primeniti.

„Televizijskim i radijskim novinarima poput nas podkast predstavlja sličan sadržaj onom sa kojim se susrećrmo svakodnevno, a opet donosi veliku slobodu u kreativnom smislu, koju tradicionalno novinarstvo nekad sputava“, dodala je Janković.

Seminar o podkastima u prostorijama UNS-a (foto: Milica Stojanović)  
Seminar o podkastima u prostorijama UNS-a (foto: Milica Stojanović)

 

Današnji predavač na seminaru o podkastima Miljana Nešković je svoje prvo novinarsko iskustvo stekla na televiziji, dok je, kako kaže, svoj pravi autorski i novinarski senzibilitet pronašla u štampanim medijima. Međutim, ističe da joj kreiranje podkasta pruža najviše satisfakcije zbog slobode da se vodi radoznalošću, istražuje i kreira sadržaj koji želi.

"Podkast je u moj život došao u pravo vreme, nakon veće pauze od novinarske profesije. Srećna sam što sam dozvolila pokojnom kolegi Veselinu Simonoviću da me pozivom da kreiram podkast vrati u novinarstvo, i to radeći nešto što daje topliju i slobodniju komunikaciju sa publikom, uz pridržavanje profesionalnih standarda", rekla je Nešković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi