Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Svedok na suđenju po tužbi Vrbaškog protiv Ćurčije i RTV-a potvrdio da su tuženi tačno preneli izjavu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Svedok na suđenju po tužbi Vrbaškog protiv Ćurčije i RTV-a potvrdio da su tuženi tačno preneli izjavu

Na suđenju u beogradskoj Palati pravde danas su, po tužbi biznismena Vladimira Vrbaškog protiv novinara Predraga Ćurčije i Radio-televizije Vojvodine (RTV) „zbog povrede ugleda i nanetog duševnog bola“ u prilogu te medijske kuće iz 2016. godine, saslušani svedoci odbrane i nekadašnji žitelji Gakova Miodrag Garajski i Petar Kožan. Petar Kožan je u svojoj izjavi potvrdio autentičnost svojih izjava u prilogu, kao i činjenicu da su žitelji Gakova zvali Ćurčiju informiše javnost o njihovim problemima.

Svedoci tužioca Vrbaškog Zoran Mikać, Saša Vujačić i Dragan Praštalo se nisu pojavili na ročištu. Ukoliko se svedoci koji se danas nisu pojavili ne odazovu na sledeće ročište, rasprava će biti sprovedena bez njihovog učešća.

Predraga Ćurčiju i RTV je tužio biznismen iz Feketića Vladimir Vrbaški, potražujući 10 miliona dinara odštete „zbog povrede ugleda i nanetog duševnog bola“. Ćurčija je 2016. godine uradio prilog o stanovnicima naselja Prva Uprava u Gakovu, kojima je nestala struja i voda, jer, kako kažu, preduzeće „Graničar“ nije prosleđivalo novac koji su uplaćivali za komunalije Elektrodistribuciji. U prilogu je sa „Graničarom“ doveden u vezu i Vrbaški, a reportaža je emitovana bez njegove izjave. Ćurčija je na prethodnom ročištu tvrdio da je pokušao više puta da stupi u kontakt sa ovim biznismenom, međutim, odgovora nije bilo.

Dragan Kožan, koji je bio sagovornik u tom prilogu, potvrdio je da je njegova izjava potpuno autentična, verno preneta i da nije bilo nikakvog korigovanja.

„Bio sam među više od sto stanovnika naselja Prva uprava u selu Gakovu kada je u maju 2016. godine naših 28 porodica ostalo bez struje. Zbog toga smo pozvali RTV i gospodin Ćurčija je došao sa snimateljem i intervjuisao mnoge od nas. Reportaža, koja je verno odslikala našu reakciju pojavila se na televiziji“, rekao je Kožan.

Kako je rekao, tokom proleća te godine firma SCOM je održala sastanak u jednoj od upravnih zgrada u naselju Prva Uprava, na kome je od stanovnika naselja tražila da potpišu papire kojima daju saglasnost da njihovi stanovi pređu u vlasništvo te firme.

„Neki su potpisali, ali ja nisam. Ubrzo je počelo da se šuška da će svi biti iseljeni, a zatim je nestala i struja. Tada smo svi morali da se iselimo, pogotovo mi koji imamo decu. Ja imam dete sa invaliditetom, te sam već par dana po isključenju struje napustio stan“, dodao je Kožan.

Garajski i Kožan radili su u firmi „Graničar“ pre nego što je došlo do isključenja struje i traženja saglasnosti da se stanovi prepuste firmi Vladimira Vrbaškog. Obojica tvrde da im je direktor, dok su bili radnici te firme, rekao da će firma „Farmlend“ , u vlasništvu Vladimira Vrbaškog, postati strateški partner „Graničara“.

Osim problema sa strujom, firme „Farmlend“ i „Graničar“ se pominju i u kontekstu obrade državnog zemljišta.

„Mi seljani smo se okupili da branimo tu njivu od uzurpacije, jer su počeli da je obrađuju „Farmlend“ i „Graničar“. Zatim je došla policija i popisala nas paore, a ne znam da li je to bio slučaj i sa radnicima „Farmlenda“ i „Graničara“.  Protiv nekoliko paora, koji su tada branili zemlju pokrenut je postupak, a, koliko sam upućen, kažnjeni su i novčano i sa oko mesec dana zatvora“, rekao je Miodrag Garajski.

Sledeće ročište u ovom postupku zakazano je za 13. decembar 2022. godine.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi