Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Oglasio se i zaštitnik građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 04. 2009.

Oglasio se i zaštitnik građana


Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada u Policijskoj upravi u Čačku na osnovu pritužbe Udruženja novinara Srbije.

UNS je pritužbu Zaštitniku građana podneo 20. marta, nakon iskorišćenih svih zakonskih mogućnosti za dobijanje takozvane službene beleške o navodnom seksualnom zlostavljanju ovaca od strane novinara u selu Kačulice.

O navodnom seksulanom zlostavljanju ovaca govorio je bivši ministar Velimir Ilić, nakon što su pripadnici obezbeđenja na njegovom imanju u Kačulicama fizički napali novinara Vladimira Ilića, koji se nalazio na radnom zadatku. Ilić je tada izjavio da o tom slučaju postoji „službena beleška u PU u Čačku“.

UNS je još 25. oktobra 2007. godine podneo zahtev PU Čačak da, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, odgovori da li postoji takva beleška i da je dostavi UNS-u ukoliko postoji.

I pored obavezejućeg rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića PU u Čačku, zahteva Vladi Srbije da obezbedi izvršenje rešenja poverenika i apela ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, UNS od čačanske policije nije dobio nikakav odgovor.

Zaštitnik građana je utvrdio da se „pritužba odnosi na povredu principa dobre uprave i neblagovremen rad organa uprave, kao i na kršenje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja“.

Služba Zaštitnika građana je naložila Policijskoj upravi u Čačku da najkasnije u roku od 15 dana odgovori da li je postupila po zahtevu UNS-a, nakon čega će preduzeti „druge mere iz svoje nadležnosti“.

P. Jeremić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi