Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS i SNS pozivaju kolege da obeleže Svetski dan slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 05. 2009.

UNS i SNS pozivaju kolege da obeleže Svetski dan slobode medija


Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije će sutra u Pionirskom parku, kod spomenika čitaocu novina, s početkom u 11.55 sati, održati tradicionalnu akciju "Pet minuta gromoglasne tišine".

Svetski dan slobode medija obeležavaju udruženja i sindikati članovi Međunarodne federacije novinara (IFJ) i ovo je osma godina kako UNS i SNS na ovaj dan okupljaju kolege i skreću pažnju na probleme novinara i medijskih radnika u Srbiji.

"Vlasti širom sveta ne uspevaju da odbrane slobodu medija i prava novinara", izjavio je uoči obeležavanja 3. maja Džim Bumela, predsednik IFJ, "Na taj način ugrožavaju građanske slobode i demokratiju".

Ove godine IFJ bojkotuje svečanost povodom Svetskog dana slobode medija kojy UNESKO organizuje sa vlastima Katara, jer u toj zemlji nije dozvoljeno novinarima da osnuju svoja nezavisna udruženja i sindikate.

UNS i SNS pozivaju medije da prekidom rada u simboličnih pet minuta do 12 sati i čitanjem Proglasa (u nastavku), sutra obeležimo Svetski dan slobode medija.



Povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije upućuju

PROGLAS

Novinarima, medijskim radnicima, vlasnicima medija i javnosti:

Pozivamo novinare i medijske radnike da se 3. maja 2009. godine od 11.55 do 12.00 sati pridruže osmoj akciji UNS-a i SNS-a

"PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE"

UNS i SNS i ovom akcijom upozoravaju javnost, vlasnike, poslodavce i vlasti Srbije da se profesionalni i socijalni položaj zaposlenih u medijima naglo pogoršava zbog čega je kvalitet informisanja javnosti sve lošiji.

Kriza u medijima ne znači samo lošiji materijalni položaj zaposlenih, već predstavlja pretnju demokratskom uređenju društva.

Neuspele privatizacije medija, strah od otpuštanja, rad na crno, slaba zaštita od fizičkih napada, doprinose da novinari sve manje istražuju i bore se za istinu, a da sve više podležu pritisku ekonomskih moćnika i pojedinih političara. Na taj način javnost ne samo da je uskraćena za objektivne informacije nego se na perfidan način formira iskrivljena slika o problemima društva.

UNS i SNS ocenjuju da je svetska ekonomska kriza nekim vlasnicima medija poslužila kao izgovor za nepoštovanje profesionalnih i radnih prava zaposlenih i honoraraca. Zato UNS i SNS traže od Ministarstva kulture da u obećanom roku od četiri nedelje izađu sa privremenim merama za pomoć medijima u uslovima krize i da Ministarstvo rada obezbedi kontrolu poštovanja radnih prava zaposlenih i prava honorarnih saradnika.

UNS i SNS traže:

- Uspostavljanje istinskog dijaloga poslodavaca i zaposlenih u medijima
radi zaključenja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike. Predsednik Evropske federacije novinara Arne Kenig je prošle nedelje u pismu Borisu Tadiću i ministru Nebojši Bradiću zatražio da se ispuni prošlogodišnje Tadićevo obećanje predstavnicima UNS-a, SNS-a i EFJ-a da će država pomoći početak pregovora poslodavaca i sindikata, što nije učinjeno.

- Brzo donošenje Zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji koji će osim ograničenja monopola u medijskoj sferi osigurati transparentnost vlasništva u medijima.
Ovakav zakonski predlog UNS i SNS podneli su pre više od tri godine, ali predstvnici vlasnika i dalje odbijaju razgovor na tu temu.

- Bolju krivično pravnu zaštitu novinara i podsećaju da se učestalost napada na novinare tokom izveštavanja sa političkih, sportskih i drugih događaja neće smanjiti ukoliko se ne uvedu strože kazne za napad na novinare i medijske radnike.

UNS i SNS i ovom prilikom podsećaju da dok ne budu rasvetljena ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i okolnosti smrti Dade Vujasinović nema slobode medija i Srbije u društvu naprednih evropskih država.

Na inicijativu UNS-a i SNS-a na desetogodišnjicu NATO bombardovanja RTS-a u kojem je stradalo 16 medijskih radnika, oglasila se Međunarodna federacija novinara ocenom da je posle ovog presedana usledila decenija "napada na medije u zoni konflikata, čime je novinarstvo postalo opasnije no ikada ranije".

UNS i SNS očekuju da će i Međunarodna federacija novinara podržati akciju "Mediji nisu vojni cilj" i da će se 23. aprila širom sveta podsećati na 16 ubijenih radnika RTS-a.

UNS i SNS u ime četiri hiljade članova pozivaju novinare i medijske radnike, kao i srpsku javnost, da podrže akciju Pet minuta gromoglasne tišine.

To znači solidarnost da se istraje u usklađivanju medijskog zakonodavstva sa standardima Evropske unije, odnosno da se bolji kvalitet informisanja javnosti osigura boljim uslovima za rad novinara i medija. Nema slobode medija sa nezaštićenim i socijalno ugroženim novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi