Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Isti sud, isti tekst, različita pravda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 08. 2009.

Isti sud, isti tekst, različita pravda


Za isti tekst objavljen u različitim novinama Opštinski sud u Nišu doneo i drakonsku kaznu i odluku da je nenadležan.

Opštinski sud u Nišu nije nadležan za vođenje postupka protiv dnevnog lista "Pres" po tužbi bivšeg načelnika Vojne direkcije za imovinsko-pravne poslove Žarka Šurbatovića, saznaje UNS.

U rešenju dostavljenom tuženoj novinarki Dragani Kocić navodi se da je Opštinski sud u Nišu nenadležan za ovaj spor sa obrazloženjem da Zakon o javnom informisanju predviđa nadležnost Okružnog suda.

Međutim, taj Opštinski sud je po zahtevu istog tužioca, zbog istih podataka, ali objavljenih u niškom dnevniku „Narodne novine“, od istog autora Dragane Kocić, aprila ove godine doneo presudu kojom su novinar i glavni i odgovorni urednik lista Timošenko Milosavljević obavezani da Šurbatoviću i njegovoj supruzi nadoknade nematerijalnu štetu u iznosu od milion dinara.

Tada je u tekstu u "Narodnim novinama" novinarka Dragana Kocić objavila optužnicu koju je protiv Šurbatovića i njegove supruge podnelo Okružno javno tužilaštvo. Šurbatović i njegova supruga su u međuvremeno za delo koje im se stavlja na teret optužnicom prvostepeno osuđeni.

Stanimir Đurić, advokat „Narodnih novina“ kaže da je neverovatno da dvoje sudija istog suda donose različite odluke povodom istog spora:

- Ako je Opštinski sud bio stvarno nenadležan za spor protiv „Presa“ nije mogao suditi ni „Narodnim novinama“. To znači da viši sud po žalbi, koju sam podneo na prvostepenu odluku, treba da je ukine jer je sam Opštinski sud priznao da je za odlučivanje u ovom sporu bio nadležan Okružni sud. Postavlja se pitanje zbog čega se Opštinski sud nije oglasio nenadležnim i za suđenje „Narodnim novinama“ tim pre što se na stvarnu nadležnost pazi po službenoj dužnosti – kazao je Đurić.

Kako advokat kaže nenadležnost nema veze sa tim što je sedište „Presa“ u Beogradu a „Narodnih novina“ u Nišu jer je u pitanju stvarna nenadležnost, dakle nije smeo da odlučuje Opštinski već Okružni sud, što je sudija Jasmina Andrejević, koja je drakonski prvostepeno osudila novinara i urednika „Narodnih novina“ previdela, a Tatjana Ćirić, koja je sudila „Presu“ uvidela tek nakon upozorenja predsednice Opštinskog suda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi