Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zakon je neprihvatljiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 08. 2009.

Zakon je neprihvatljiv


Na današnjoj tribini Udruženja novinara Srbije u Novom Sadu "Stop antievropskom zakonu o medijima" stručnjaci za ovu oblast i novinari upozorili su da bi usvajanjem izmena Zakona o informisanju bila ugrožena sloboda štampe.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da bi usvajanje ovakvog Zakona za posledicu imalo stvaranje sterilnog javnog mnjenja jer "nikome neće pasti na pamet da čačka nešto što je u interesu javnosti".

Komentarišući često pominjan argument da je "bolje da bude izglasan loš zakon nego da padne proevropska vlada" Veljanovski je rekao da bi sreća bila da padne vlada ako bi to bila posledica principijelne borbe za dobar medijski zakon.

- Načelno sam protiv ovog zakona, kao što sam bio i protiv "Šešeljevog zakona". Suština je slična. Prizemni politički motivi su upadljivi. Srbija donosi Zakon za zaštitu Dinkića, Miškovića... Dokle tako - upitao je Dimitrije Boarov, novinar i predavač na katedri za medije u Novom Sadu. On je dodao da zakon nije prihvatljiv i da nas gašenje medija pomoću zakona vraća u 19 vek.

Da ovaj zakon "na duži rok nema šanse da vlada srpskim informativnim prostorom" , i ako se izglasa, smatra novinar Mihailo Ramač. On je ocenio da bi mnogi jedva dočekali da kada dođu na vlast imaju ovakav zakon.

Profesor na katedri za medije u Novom Sadu Mirko Miletić naveo je da su predložene izmene Zakona, bez kasnijih amandmana, rigidnije od Zakona o javnom informisanju iz 1998. godine. On je izneo da se sada uvodi zabrana bavljenja medijskom delatnošću, kao i da se po ovom zakonu javnim informisanjem mogu baviti samo ljudi koji imaju novac.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ponovila je da će UNS pozvati i vlast i opoziciju da ne glasaju za Zakon, a da će 31. avgusta biti održan protest ispred Skupštine Srbije.

Video izjavu predsednice UNS-a Ljiljane Smajlović možete pogledati na http://www.emportal.rs/vesti/srbija/96580.html

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi