Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zahtevamo poštovanje statuta UNS-a i DNV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 11. 2009.

Zahtevamo poštovanje statuta UNS-a i DNV-a


Tražimo da se Izborna skupština Društva novinara Vojvodine (DNV), koju je Upravni odbor DNV-a pre više od mesec dana (8. oktobra) zakazao za 28. novembar 2009. godine, održi tog dana. Ne slažemo se sa naknadnom odlukom Upravnog odbora DNV-a, donesenom u prošli petak, da se Izborna skupština odloži na neodređeno vreme.

Podsećamo da je mandat svim organima DNV-a odavno istekao! Novi Statut DNV-a usvojen je 18. aprila 2008. godine i registrovan 1. avgusta iste godine. Od tada, rukovodstvo DNV-a, koje je prema našem mišljenju odavno izgubilo podršku članova UNS-a sa područja Vojvodine, funkcioniše nestatutarno i pokušava da prolongira održavanje Izborne skupštine.

Po Statutu DNV-a, koji je na snazi već godinu i po dana, Uprava DNV-a morala bi da ima 11, a ne 15 članova, kako je sada slučaj. Upozoravamo da je nestatutarni Upravni odbor DNV-a, posle donošenja dugo čekane odluke o sazivanju Izborne skupštine DNV-a, naknadno i na svoju ruku doneo nelegalnu odluku da otpočne proces registracije DNV-a kao posebnog pravnog lica, što prema odredbama novog Zakona o udruženjima građana i Statutu UNS-a znači izdvajanje iz UNS-a.

Na sastanku koji je održan u petak, članovi Upravnog odbora DNV-a koji nastoje da sebi produže mandat odlaganjem Izborne skupštine, predložili su praktično federalizaciju UNS-a, koji bi se, prema njihovoj zamisli, transformisao u nekakav nov savez novinara Srbije, s tim što bi jedna od članica tog novog saveza bio DNV.Predsedniku DNV-a, Slobodanu Jakovljeviću-Bobeku i Upravnom odboru DNV-a poručujemo da ne pristajemo na nestatutarno odlaganje Izborne skupštine, ne pristajemo na politizaciju UNS-a i ne pristajemo na odvajanje DNV-a od UNS-a!

Pozivamo ih da povuku svoju nestatutarnu odluku o odlaganju Izborne skupštine i objavljenu nameru da registruju DNV kao novo udruženje novinara. Ukoliko rukovodstvo DNV-a ne počne da poštuje Statut UNS-a i Statut DNV-a, mi ćemo organizovati Izbornu skupštinu, štiteći interese Društva novinara Vojvodine i Udruženja novinara Srbije!

Do viđenja na Izbornoj skupštini DNV-a u Novom Sadu, 28. novembra 2009. godine!

Aktiv novinara Srema
Aktiv novinara Vršca, Bele Crkve, Alibunara i Plandišta
Aktiv "Klub novinara Subotice"
Aktiv novinara Radio Novi Sad

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi