Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gromoglasna tišina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 05. 2009.

Gromoglasna tišina

U Pionirskom parku danas je kod spomenika čitaocu održana tradicionalna manifestacija „ Pet minuta gromoglasne tišine“ povodom 3. maja dana slobode medija.



Na skupu koji su organiz
ovali Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije istaknuto je da je sloboda medija i dalje ugroženai ukazano na loš materijalni položaj novinara u Srbiji.- Danas je još jedan 3. maj kada moramo da priznamo da se nismo izborili za slobodu medija. Nismo zato što su od nas još uvek jači oni kojima je potrebna naša nesloboda, izjavio je Nino Brajević predsednik UNS-a.

Učesnici skupa podsetili su na nerešena ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i nerasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

                                                       Antrfile: U 2008. ubij
eno 70 novinara


Nevladina organizacija Freedom House saopštila je da je u protekloj godini ubijeno 70 novinara, 763 je uhapšeno, a 126 je zadržano u pritvoru. U izveštaju se navodi da je stanje medijskih sloboda u svetu u protekloj godini lošije nego prethodih godina.

tekst i foto Miloš Miškov (polaznik UNS-ove Novinarske škole)



Pet minuta gromoglasne tišine

Medijski pritisci u Srbiji su i dalje prisutni, a ubistva novinara još nisu rasvetljena, zaključak je predstavnika UNS-a i Sindikata novinara Srbije sa tradicionalnog skupa "Pet minuta gromoglasne tišine" kojim je u Pionirskom parku obeležen Svetski dan slobode medija.

- Danas je još jedan 3. maj kada moramo da priznamo da se nismo izborili za slobodu medija. Nismo zato što su od nas još uvek jači oni kojima je potrebna naša nesloboda.  A, za našu neslobodu itekako su zainteresovani i novobogataši i vlast i vlasnici medija za koje radimo, čak i kada nas ne plaćaju mesecima - rekao je Nino Brajović, predsednik UNS-a.


On je podsetio na zahteve o izmenama Krivičnog zakonika po kome bi novinarska profesija bila kategorisana kao profesija od javnog značaja, ali i na poražavajuću činjenicu da su novinari, mediji i javnost u Srbiji kažnjeni zato što su i dalje na slobodi ubice i nalogodavci ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović nerazjašnjene.

- Sa nezaštićenim, socijalno ugroženim novinarima nema slobode medija - upozorila je Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije.

Predstavnici UNS-a i SNS-a izrazili su očekivanje da će Međunarodna federacija novinara podržati akciju "Mediji nisu vojni cilj" i da će se 23. aprila širom sveta podsećati na 16 ubijenih radnika RTS-a.

Milena Petković (polaznica UNS-ove Novinarske škole)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi