Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vukosavljević "poslao" Sejdinovića u "prirodno stanište", NDNV traži hitnu smenu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2020.

Autor: FoNet, N1 Izvor: N1

Vukosavljević "poslao" Sejdinovića u "prirodno stanište", NDNV traži hitnu smenu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u reagovanju na rubriku "Pitanje i odgovor" dnevnog lista Danas, ocenio je da učesnicima ankete "nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti" i ukazao da bi Nedimu Sejdinoviću "prijao povratak u prirodno stanište". NDNV zato zahteva od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da pokrene postupak za hitnu smenu ministra zbog njegovog necivilizovanog istupa u komunikaciji sa medijima i uvreda koje je izneo na račun novinara.

Ministar je juče na mejl glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu u rubrici „Pitanje i odgovor“ objavljenom u petak u kojem je doslovce napisao: “Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune”.

U rubrici koju je Danas objavio, a na koju je ministar ovim rečima reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović i Mihal Ramač, Branko Vučković, te politikolog Duško Radosavljević.

Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio “saučešće zbog smrti komunizma” prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, iznoseći gnusne uvrede na njegov račun.

NDNV upozorio je premijerku da bi izostanak reakcije na ovakve "beskrupulozne istupe ministra Vukosavljevića" bio veoma opasan po dalje funkcionisanje medijske zajednice u Srbiji, jer bi to značilo da su zakoni u poptunosti potčinjeni hirovima pojedinaca sa vlasti.

"Uz to nedopustivo je da ministar u čijem resoru je i negovanje javne reči na ovaj način se obraća javnosti. Građani i građanke imaju pravo na dostojanstveno i civilizovano obraćanje onih čija je funkcija plaćena novcem poreskih obveznika", naveo je NDNV.

NUNS: Demisionirati Vukosavljevića sa funkcije ministra

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo izjavu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljavića, uvrede i poniženja koje je uputio kolegi novinaru Nedimu Sejdinoviću, zbog čega traži "njegovo najhitnije demisioniranje sa funkcije ministra". 

Vukosavljević je reagovao povodom komentara javnih ličnosti o njegovom isto tako nepriperenom obraćanju bivšem uredniku lista Danas Grujici Spasoviću, i za Sejdinovića napisao da bi mu "prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune."

U saopštenju NUNS još jednom poziva državne funkcionere da svoje javne istupe usklade sa javnom funkcijom koju obavljaju i elementarnom pristojnošću.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi