Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Iznenadne promene u odnosu prema medijima na vrhuncu epidemije u Vranju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2020.

Autor: V. Ristić Izvor: Danas

Iznenadne promene u odnosu prema medijima na vrhuncu epidemije u Vranju

Niko od novinara i aktuelne javnosti na jugu Srbije, ne zna po čijem nalogu i zašto, je doktoru Slađanu Stankoviću, epidemiologu Zavoda za javno zdravlje „ukinuto pravo da novinarima daje informacije od javnog značaja vezano za pandemiju i nagli broj obolelih u sedam opština Pčinjskog okruga“.

Stanković je danas u više navrata odbijao pozive novinara Danasa, da kao što je u prethodnh dva i više meseca redovno davao podatke o broju zaraženih, testiranih i umrlih pacijenata u sedam opština Pčinjskog okruga.

– Za sve nove podatke moraćete da pozovete direktoricu Zavoda za javno zdravlje dr Svetlanu Stojanović. Ja više nisam u situaciji da obaveštavam javnost o zvaničnim podacima – rekao je kratko u telefonskom razgovoru dojučerašnji svakodnevni pouzdani izvor informacija gotovo svih novinara, kako lokalnih, tako i nacionalnih, dr Stanković.

Nešto se desilo, od kada je Stanković „uredno i pedantno u interesu javnosti i građana obaveštavao javnost o problemima sa virusom korone“.

Nekome kao da je zasmetalo i to što je uredno govorio o „ne postojanju testova za sve koji žele da provere svoje zdravlje“, „o broju inficiranih“, kao i „što je javno govorio o broju preminulih“.

Nekome je očigledno zasmetala prevelika količina sasvim realnih podataka, pa je odlučio da se dr Slađanu Stankoviću oduzme pravo na konkretnost, istinu i poništi u određenoj meri njegova stručnost.

Novinaru Danasa aktuelna direktorica vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZJZ) dr Svetlana Stojanović nakon više prekidanja poziva javila se, tek kad joj je novinar Danasa poslao SMS sa porukom „da je njen broj službenog telefona dobio od ministra zdravlja Zlatibora Lončara“.

Navodeći da se „nalazi kod kuće, uredno nam je saopštila podatke i zahvalila se na pozivu“.

Ovaj „koprenikanski obrt“ desio se samo 24 časa pošto je dr Slađan Stanković pedantno javnosti saopštio podatke o tačnom broju zaraženih i preminulih od početka pandemije kovida 19.

Novinarima i javnosti u Vranju ostaje ništa drugo, no sumnja da posle ovakvih poteza tek mogu da sumnjaju u realnost i borbu protiv „nevidljivog virusa“ sa vidljivom političkom porukom, ma koliko ona u narednim danima bude iskrena i verujemo tačna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi