Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vasilić: Telekom nije dobio sve potrebne saglasnosti za kupovinu više operatera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2020.

Autor: Filip Lukić Izvor: N1

Vasilić: Telekom nije dobio sve potrebne saglasnosti za kupovinu više operatera

Telekom Srbija je u prethodnih nekoliko godina kupio više manjih kablovskih operatera, a kupovina Kopernikusa od skoro 200 miliona evra izazvala je najviše pažnje javnosti. Ima li država kontrolu nad radom Telekoma i jesu li prilikom tih kupovina ispoštovane sve zakonske procedure?

Netransparentno, koruptivno i van zakona, tako prema rečima članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić posluje Telekom Srbija. Dodaje da je Državna revizorska institucija objavila je izveštaj u kom se navodi da je Telekom Srbija iz javne svojine, a na osnovu kupovina, privatnim licima isplatio iznos od 38 milijardi 292 miliona dinara.

U pitanju su operateri Kopernikus technology, Avcom, Radijus Vektor, Masko, BPP Ing.

Međutim, o načinu na koji je taj novac potrošen nema nikakvog pisanog traga, pokazuje izveštaj Državne revizorske komisije.

"Sakrivati nešto od države koja je vlasnik i koja očigledno ne kontroliše Telekom, od akcionara, to smo i Vi i ja i svi mi, je nedozvoljeno. Javna svojina mora biti transparentna", naglašava Jelisaveta Vasilić.

Ne samo da je sakriven način na koji je novac potrošen, već za njegovo trošenje nema ni pravnog osnova, navodi Vasilić. Procedure, kaže, nisu ispoštovane, a Telekom nije dobio sve potrebne saglasnosti za preuzimanje operatera.

Odluku o tome da Telekom, kao javno preduzeće, kupi neku drugu firmu donosi Nadzorni odbor Telekoma.

Međutim, ta odluka nije pravno validna sve dok trošenje javnog novca ne odobri Vlada Srbije.

Da bi se dobila saglasnost Vlade, zeleno svetlo moraju da daju još tri državna organa: Ministarstvo privrede, Ministarstvo za telekomunikacije i Odbor za ekonomiju javnog sektora. U slučaju Telekoma, jedino Nadzorni odbor je odobrio kupovinu, dok su sve ostale saglasnosti izostale.

Iako sve rađene na isti šablon, za Vasilić je najspornija kupovina Kopernikusa. Telekom je za tu kupovinu izdvojio 195 miliona evra, što je, prema njenim rečima, daleko od realne vrednosti.

"Kako je predsednik odreagovao… da on ne zna kako je napravljena tolika cena, ali da je gospodin Kopernikus fin čovek. Ja sam bila zaprepašćena kada sam to pročitala, tu njegovu izjavu. Zamislite nekome davati toliku vrednost zato što je taj čovek", kaže Vasilić.

Nekadašnji vlasnik Kopernikusa Srđan Milovanović je, krajem 2018. godine, a nakon prodaje svog kablovskog operatera Telekomu, od grčke Antena grupe kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – B92 i Prvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi