Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čečen: Država je potpuno zarobila medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2020.

Autor: FoNet Izvor: N1

Problem istraživačkog novinarstva je što naša otkrića ne dolaze do većine građana

Čečen: Država je potpuno zarobila medije

Izveštavanje medija tokom vanrednog stanja bilo je katastrofalno i potpuno disfunkcionalno, dok je kod provladinih medija bilo suženo, jadno i bez ikakvih detalja, izjavio je FoNetu direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen.

Čečen je, u serijalu razgovora Presstup, ocenio da su građani tako ostali potpuno neinformisani, pa nije čudo što su sada zapanjeni razvojem događaja u pogledu širenja kovid-19.

U isto vreme, smatra Čečen, istraživački i nezavisni mediji su pokušavali da „lupaju glavom u zid, da iščupaju nešto i dokažu“. U tome su, kako je istakao, uspeli u nekoliko navrata, „ali je jasno da su bili ometani na svaki mogući način“.

I međunarodne organizacije medijsku scenu u Srbiji ocenjuju kao katastrofalnu, podsetio je Čečen, jer građanima ne pruža činjenice i ne informiše ih na vreme.

Prema njegovoj oceni, država je potpuno „zarobila“ medije, a „vlast je pokazala da gaji ozbiljan prezir prema građanima“ i prema tome da oni budu informisani.

Srbija je društvo „bez ikakvog ventila, nemamo parlament i mehanizme, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije“, a ombudsman „zvižduće u stranu i pokreće istrage bez efekta“, ukazao je Čečen.

Naglašavajući da televizije sa nacionalnom frekvencijom „jednostavno ne rade svoj posao“, on je upozorio da „više nemamo ni medije“ i da je došlo do „velike tenzije“.

Za njega su istraživački centri „perjanica novinarstva, ne samo u ovoj zemlji nego, i u celom regionu“, uveren da je istraživačko novinarstvo izuzetno razvijeno u Srbiji.

„Mislim da su zapravo istraživački novinari, otkrivajući ključne afere, pokazali šta je ova vlast i koliko je ovo autoritaran sistem“, rekao je Čečen.

On je ulogu istraživačkog novinarstva ocenio kao veoma odgovornu „zato što smo ostali poslednji šalter na koji građani mogu da se obrate, što je laskavo za nas, ali katastrofalno za Srbiju“.

Govoreći o faktorima odgovornim za takvo stanje u medijima, Čečen je predočio da „mi pre svega imamo potpuno razmontirane mehanizme demokratije“.

On je napomenuo da „nemamo gde da zaštitimo svoja prava“ i obrazložio da svako može da ih naruši na bilo koji način.

„Na primeru Olivera Ivanovića vidimo da to može da bude čak i ubistvo, a na primeru kolege Milana Jovanovića da to može da bude i pokušaj ubistva, i da nikom ne fali dlaka s glave. Mi smo haotična diktatura“, ocenio je Čečen.

Za njega je najveći problem istraživačkog novinarstva što „naša otkrića ne dolaze do većine građana, a za prirodu posla koji radimo imamo veoma malo zaštite“.

„Policija obično deluje prema simptomima, a nikako prema uzroku, prema naručiocima i organizatorima pritisaka, pretnji i pokušaja fizičkog nasilja“, objasnio je Čečen.

Kako je ocenio, „istraživački novinari nisu dovoljno plaćeni, niti je njihov radni status preterano zaštićen“.

„Mislim da se istraživačkim novinarstvom bavite samo ako imate veoma mnogo entuzijazma, ako snažno verujete u misiju istraživačkog novinarstva i ako vas to pali“, rekao je Čečen.

Po njegovom mišljenju, nema smisla govoriti kako je izgledalo izveštavanje tokom predizborne kampanje „jer to nije bila predizborna kampanja, nego pokazna vežba iz lažiranih izbora, unapred nameštenih i zapravo besmislenih“.

Solidarnost postoji samo između novinara nezavisnih medija, istakao je Čečen, koji smatra da „ogromna većina naših kolega iz mejnstrim medija zvižduće i okreće glavu u stranu, dok novinare biju po ulici i pokušavaju da nas ubiju“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi