Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "A za gospođu" Gašić - 4,6 miliona na konkursima, pare i za neregistrovan portal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 08. 2020.

Autor: Jelena Zorić Izvor: N1

"A za gospođu" Gašić - 4,6 miliona na konkursima, pare i za neregistrovan portal

Firmi "ADD production" u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS-a Bratislava Gašića, na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno je najmanje 4,6 miliona dinara, saznaje Udruženje novinara Srbije.

Skoro 40 hiljada evra supruga i sin direktora Bezbednosno informativne agencije dobili su na konkurskima od ministarstva kulture i informisanja, kao i na konkursima sedam lokalnih samouprava.

Novinarka UNS-a koja je autorka ovog teksta kaže da je imala uvid u dokumenta koja dokazuju koliko je novca građana Srbije uplaćeno kruševačkoj firmi 'ADD production', u vlasništvu Irene Gašić.

"Ono što smo uočili je da je ta firma u Kruševcu dobila 1,9 miliona evra, za portal koji nije registrovan... To formalno ne sme da se dešava. Takođe, novac je dobila i Televizija Plus, koja je u vlasništvu sina Bratislava Gašića", kaže novinarka UNS-a Jovana Pešić.

Firma ADD production je osim u Kruševcu i od Ministarstva kulture, novac za 2020. dobila i od lokalnih samouprava - u Vrnjačkoj Banji - 250.000 dinara, u Aleksandrovcu 350.000, u Trsteniku 300.000, u Raški 300.000, Ćićevcu 200.000 i u  Varvarinu 100.000.

U rešenjima većine lokalnih samouprava ne piše preko kog medija će projekti firme Irene Gašić biti realizovani.

Nije prvi put, u UNS-u kažu da firme porodice Gašić godinama dobijaju milione na brojnim medijskim konkursima, te je nejasno zašto umesto njih Uprava za pranje novca proverava nezavisne novinare i nevladine organizacije.

"Ako stavljamo jedan princip legitimnosti da se proverava finansiranje NVO i UNS-a, isto je legitimno da i mi proveravamo poslove supruge Bratislava Gašića. Mi smo rekli šta je naš cilj - to je javni interes, oni nisu rekli šta je njihova sumnja da proveravaju UNS", dodaje Pešić.

U UNS-u podsećaju da je Agencija za borbu protiv korupcije 2015. utvrdila da je Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je,  kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio ugovore sa firmom 'ADD production' čija je vlasnica njegova supruga, kao i društvom BNZ Higijenic čiji je suvlasnik njegov sin.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi