Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istraživanje: Trovanja i fatalni ishodi zbog dezinformacija o kovidu-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 08. 2020.

Autor: Hina Izvor: N1

Istraživanje: Trovanja i fatalni ishodi zbog dezinformacija o kovidu-19

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” oko 5.800 osoba je hospitalizovano zbog posledica verovanja u lažne informacije na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Mnogi su preminuli nakon što su pili metanol ili sredstva za čišćenje na bazi alkohola pogrešno verujući da ti proizvodi štite odnosno leče od virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se epidemija lažnih vesti odnosno „infodemija“ povezana sa kovidom-19 širi jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavere, glasine i stigmatizacija u društvu obolelih doprineli su smrti i povredama ljudi.

Mnoge su žrtve sledile savete koji su im ličili na prave zdravstvenim savete  kao što su konzumiranje velike količine belog luka i uzimanje velike količine vitamina kao način sprečavanja zaraze, navode autori studije. Drugi su konzumirali napitke poput kravljeg urina.

Takvo ponašanje moglo je da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje tih ljudi, upozorili su naučnici.   Oni zaključuju da je na međunarodnim telima, vladama i društvenim mrežama da se  bore protiv epidemije lažnih informacija.

Tehnološke kompanije koje upravljaju društvenim mrežama izložene su kritikama da sporo reaguju na taj problem, a i zakonodavna tela su spora u regulisanju odgovornosti za širenje lažnih vesti.

Društvene mreže omogućile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajući nedelotvorna sredstva protiv virusa, pa su ljudi uplaćivali novac za „čudesne mineralne preparate“, a dobijali razblaženi izbeljivač.

Isto tako, protivnici vakcinacija mogli bi putem društvenih mreža da ubeđuju ljude da se ne vakcinišu, a dezinformacije mogu da budu veoma opasne, upozoravaju lekari.

Uprkos tome što društvene mreže sada uklanjanju ili označavaju kao netačne sve dezinfromacije o koronavirusu nedavna anketa u SAD pokazala je da 28 odsto Amerikanaca veruje da američki milijarder Bil Gejt želi da uz pomoć vakcine ljudima ugrađuje mikročipove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi