Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije 5, 6. i 9. oktobra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2020.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije 5, 6. i 9. oktobra

Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije biće održano 5, 6. i 9. oktobra, saznaje Slavko Ćuruvija fondacija.

Ročišta će, kao i u slučaju prethodnog suđenja, koje je trajalo od 2015. do 2019. godine, biti održana pred većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud), navodi se u sudskom pozivu u koji je SĆF imala uvid.

Do ponovljenog suđenja dolazi mesec dana nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu, kojom su četvorica bivših pripadnika Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Iz Specijalnog suda ranije su rekli za Cenzolovku da su odluku Apelacionog suda dobili 7. septembra i da je predmet odmah „iznet u rad postupajućem veću pod novim brojem K.Po1 73/20“, te da će „vrlo uskoro“ biti zakazan pretres.

U odluci Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, koja je jednoglasno doneta 15. jula i koja je izazvala kritike i domaćih i stranih novinarskih organizacija, navodi se da je prvostepeni sud „izrekom presude povredio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka“.

Za Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci, najspornije bilo označavanje N. N. lica kao direktnog izvršioca ubistva, dok je u optužnici koju je zastupao Milenko Mandić za to delo bio optužen Miroslav Kurak. Kuraku se inače sudilo u odsustvu pošto je već godinama nedostupan našim državnim organima.

Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, objasnio je za Cenzolovku da na ponovljenom suđenju ne treba očekivati izvođenje novih dokaza i svedoka vezanih za ubistvo koje se dogodilo pre 21 godinu, jer to apelacija nije ni tražila. Od sudija se, rekao je Ružić, traži da kvalitetno obrazlože presudu na osnovu onog što već imaju, da sve to smeste u kontekst drugih ubistava koja je izvršio režim Slobodana Miloševića i da, kako nam je laički objasnio, „malo mućnu glavom, ulože veći trud i kvalitetno obrazlože presudu“.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i zamenik tužioca i branioci optuženih, a javne sednice na kojima su razmatrane žalbe održane su 7.i 8. jula ove godine.

Prvostepenom presudom, koja je doneta 5. aprila 2019. nakon bezmalo četiri godine suđenja i 20 godina posle ubistva Slavka Ćuruvije, na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković i Milan Radonjić, dok su zatvorske kazne od po 20 godina dobili Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi