Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godinu dana od hapšenja: Obradović i njegov advokat još čekaju dokaze tužilaštva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 09. 2020.

Autor: Ana Novaković Izvor: N1

Godinu dana od hapšenja: Obradović i njegov advokat još čekaju dokaze tužilaštva

Prošlo je godinu dana od hapšenja radnika valjevske fabrike oružja Krušik, Aleksandra Obradovića, koji je medijima dostavljao informacije o mogućim malverzacijama u ovom državnom preduzeću. Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal u ovom slučaju još uvek nije podiglo optužnicu, a advokat Obradovića za N1 kaže da bi sledeće nedelje konačno trebalo da vidi dokaze koje je tužilac prikupio.

Afera trgovine oružjem konkretizovala se kroz aferu Krušik, da bi u vrlo kratkom vremenskom periodu otvorila i slučaj uzbunjivača iz Krušika - Aleksandra Obradovića. Zbog nepoverenja u institucije sistema, radnik Krušika je novinarima dao dokumenta koja ukazuju na korupciju u valjevskoj fabrici, da bi oni to dalje istražili i objavili. To ga je koštalo tri meseca slobode.

"Ja mislim da je to u stvari krunski dokaz da tužilaštvo nema slučaj proriv Aleksandra Obradovića i da su oni njega promtno i ekspresno uhapsili samo po političkom nalogu, a već godinu dana ne mogu da smisle pravi razlog zašto su ga uhapsili i da sastave tu optužnicu", smatra novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Tri nedelje Obradović je proveo u zatvoru, a dva meseca u kućnom pritvoru. Pod pritiskom javnosti 18. decembra pušten je na slobodu. Istraga traje tačno godinu dana i još uvek tapka u mestu, ali možda ne zadugo.

"Tužilac mi je prošle nedelje najavio da je gotovo to neko veštačenje i da će eventualno sledeće nedelje biti u prilici da mi konačno da na raspolaganje da vidim te dokaze sa kojima on raspolaže. Očigledno, da ne samo što ih nisam video ja, nego ih ni on nije video, dakle postupajući tužilac u predmetu, koji zastupa odeljenje za visokotehnološki kriminal. Tako da je i za njega to bila nepoznanica", navodi Vladimir Gajić, advokat Obradovića.

Novinari su objavili istraživanja u kojima pokazuju da je Branko Stefanović, pokojni otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kao zastupnik kompanije GIM, posredovao u kupovini oružja po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR. Hapšenje Obradovića usledilo je nakon što je ova priča objavljena na bugarskom specijalizovanom portalu na engleskom jeziku.

Sagovornik N1 smatra da se hapšenje uzbunjivača događa kada želi da se zataška kriminal.

"To nije ništa neobično samo je razlika što su ozbiljne demokratske države to prepoznale odavno i onda su osmisle mehanizme kako te ljude da zaštite. I zato je važan taj mehanizam zaštite uzbunjivača javnosti. Dakle ljudi koji su uprkos ozbiljnim rizicima po sopstvene interese spremni da svedoče o malverzacijama, o kriminalu, o korupciji", kaže direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović.

Branilac Obradovića smatra da su sve institucije koje su nadležne za rešavanje slučaja uzbunjivača pod kontrolom režima, ali veruje da će se na kraju pokazati o čemu je zaista reč.

"Na kraju će biti jasno šta se ovde stvarno dogodilo. Imamo i tu činjenicu da je specijalno tužilaštvo zadužilo BIA i VBA da istraže te sumnje koje je u javnosti izneo Aleksandar Obradović. Ništa se u tom postupku ne događa. On, koji je izvor tih informacija nikad nije pozvan kao građanin da bude saslušan", kaže Gajić.

Dok Obradović i njegov advokat čekaju dokaze Tužilaštva u postupku koji se protiv radnika Krušika vodi za odavanje poslovne tajne, novinari i javnost čekaju odgovor da li je ministar Nebojša Stefanović trgovao uticajem u ovom slučaju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi