Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Završen festival dokumentarnog filama "Zlatna Buklija", nagrade i novinarima RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2020.

Autor: Ana Pendić Stanković Izvor: RTS

Završen festival dokumentarnog filama "Zlatna Buklija", nagrade i novinarima RTS-a

U Velikoj Plani je održan 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Zlatna Buklija". U konkurenciji za prestižne nagrade, našlo se 280 radova, a među nagrađenima su i novinari RTS-a.

Na prvom održanom festivalu pre više od decenije, u konkurenciji je bilo svega pet filmova. Za značajna priznanja, svake godine se bori sve više autora, pa je žiri ovaj put imao ne tako lak zadatak, da izabere 20 najboljih.

Gran pri "Zlatna bukljija" za najbolji strani film, dobila je Radio-televizija Republike Srpske za film "Nema heroja bez maske". Ovaj film je ocenjen kao uzbudljivo svedočenje o epidemiji koronavirusa u Banjaluci.

"Ono na šta smo svi ponosni, a to je da u ovom filmu nema patetike, nema propaganda. Prikazali smo lekare sa svim njihovim strahovima, sa svim njihovim nedoumicama, i profesionalnim, ali i strahovima običnog čoveka", ističe autorka filma Biljana Marić.

Gran prijem za oblast etnologije, nagrađeno je i obuhvatno predstavljanje muzičke tradicije vranjaskog kraja u filmu "Etos vranjanske pesme", autorke Radice Smiljković, novinarke RTS-a.

"Izazov je svakako uvek baviti se kulturnim blagom koje nas nadahnjuje i kulturnim blagom koje neizostavno moramo čuvati. Vranjaska gradska pesma je nešto što je bila izuzetno lepa, prijatna, i nadahnuta inspiracija", kaže Radica Smiljković.

Novica Savić, takođe novinar RTS je višestruko nagrađivan na ovom festivalu. Osmo priznanje, stiglo je i ove godine i to za dokumantrani film "Požarevac - od mira do Miloša" koji govori o razvijanju Požarevca tokom jednog veka, od beznačajnog sela u srpsku trgovačku varoš, a najviše zaslugom kneza Miloša Obrenovića.

"Kada radite istorijski dokumentarni film, najvažnije je da ne pogrešite, dakle da ne promašite neki istorijske činjenice jer će se sutra neko drugi pozivati na vas. Ja moram da iskoristim priliku da se zahvalim, Ljubi Aleksiću, nažalost našem preminulom kolegi uredniku "Traga" , bez koga svega ovog ne bi bilo, i u velikoj meri možda ne bilo ovog festivala jer su autori "Traga" iz RTS-a, zaista ovde bili veoma zastupljeni, i osvajali su do sada brojne nagrade", naglašava Novica Savić.

Organizatori festivala, nisu krili zadovoljstvo zbog broja prijavljenih radova, ali i zbog činjenice da je uprkos okolnostima, festival uspeo da se održi.

"Na samom festivalu, dodeljuje se dvadesetak nagrada i nama nije cilj da određujemo prvo i drugo mesto, ili poslednje mesto, cilj nam je da afirmišemo stvaraoce i produkcije", kaže direktor festivala Živojin Mihajlović.

Na svečanosti u Centru za kulturu "Masuka" u Velikoj Plani, dodeljena je i nagrada publike. Nju je dobila rediteljka Milica Alavanja za delo "Tri dana slobode".

Po oceni žirija, za najbolji film festivala , proglašen je "7.000 duša", reditelja Sanjina Mirića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi