Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nedelja medijske i informacione pismenosti i u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 10. 2020.

Izvor: Tanjug

Nedelja medijske i informacione pismenosti i u Srbiji

Obeležavanje Nedelje medijske i informacione pismenosti u Srbiji počinje danas i trajaće do 31. oktobra, a u tom periodu biće održano šest panela, na kojima će se okupiti influenseri, medijski, obrazovni stručnjaci i novinari.

Panelisti će putem onlajn konferencije gledaocima približiti istraživanja na temu medijske pismenosti, odgovornosti jutjubera i tiktokera, školskog sistema i poslovanja u digitalnoj eri, kao i politiku medijske i informacione pismenosti, navodi se u saopštenju.

Goran Zarić u ime programa Nova pismenost kaže da je onlajn konferencija prilika da se istakne značaj medija i sadržaja koji oni plasiraju, ali i da je na svima nama odgovornost kako ćemo te informacije primiti, obraditi, proveriti ili usvojiti.

Naglasio je i da je velika odgovornost na onima koji imaju veliki broj pratilaca na društvenim mrežama.

Klinički psiholog Goran Tomin ističe da konstantan priliv informacija uglavnom negativno utiče na ljude koji su izgubili poverenje i koji počinju da se ponašaju neodgovorno.

"Najveća zamka digitalnog doba je ta što danas svako ima mogućnost i slobodu da kaže šta hoće, a na nama je da proveravamo informacije koje dolaze. Potrebno je dozirati priliv informacija, pustiti da odleži i napraviti svoj neki zaključak", napominje Tomin.

Prema najnovijem istraživanju koje je realizovao CeSID u okviru programa Nova pismenost, tri četvrtine ispitanih građana informiše se putem društvenih mreža, a ta brojka u populaciji do 24 godine iznosi čak 88 odsto.

Nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se širom sveta pod okriljem UNESKO-a, organizovanjem panel-diskusija, predavanja, događaja na kojima se promoviše kultura medijske, informacione i digitalne pismenosti.

Onlajn konferencija u Srbiji održaće se pod nazivom "Ovako stoje stvari: Opiranje dezinfodemiji".

Domaćini su Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru zajedničkog programa Nova pismenost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi