Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Partnerka Džulijana Asanža moli Trampa da ga pomiluje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2020.

Izvor: Beta

Partnerka Džulijana Asanža moli Trampa da ga pomiluje

Partnerka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža apelovala je u Tviter poruci poslatoj danas, na Dan zahvalnosti, američkom predsedniku Donaldu Trampu da ga pomiluje.

Stela Moris je uz poruku na Tviteru objavila sliku njihovo dvoje male dece i napisala. "Ovo su Džulijanovi sinovi Maks i Gebrijel. Potreban im je otac. Našoj porodici je potrebno da ponovo bude cela. Molim vas vratite ga kući pre Božića".

Četrdesetdevetogodišnji Asanž se nalazi u visoko obezbeđenom britanskom zatvoru dok čeka odluku sudije o tome da li može da bude izručen Americi da tamo odgovara na optužbe za špijunažu.

Moris je rekla da je on više od nedelju dana izolovan u svojoj ćeliji zbog izbijanja žarišta korona virusa u njegovom zatvorskom bloku.

Asanž je četiri nedelje prisustvovao ročištu o izručenju u Centralnom krivičnom sudu u Londonu u septembru i oktobru. Sudija u tom slučaju rekla je da će objaviti odluku 4. januara.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa pre deset godina. Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora.

Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili delovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu. Oni takođe navode da bi uslovi sa kojima bi se suočio u američkom zatvoru predstavljali kršenje njegovih ljudskih prava.

Asanž je pobegao dok je bio uslovno pušten 2012. godine i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je na kraju proveo sedam godina pre nego što je odatle izbačen i odmah potom uhapšen u Londonu. Nalazi se u londonskom zatvoru od aprila 2019.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi