Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarke protiv nasilja: Odgovorno izveštavanje neophodno i u emisijama sa zabavnim sadržajem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2021.

Autor: Cenzolovka Izvor: Cenzolovka

Novinarke protiv nasilja: Odgovorno izveštavanje neophodno i u emisijama sa zabavnim sadržajem

Voditelji TDI radija reagovali su, u svojoj emisiji, odobravanjem i smehom na temu seksualnog nasilja. Tim povodom oglasila se grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama koja je skrenula pažnju na odgovornost medija da spreče normalizovanje štetnih oblika ponašanja

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama” ukazala je u saopštenju da se odgovorno izveštavanje ne odnosi samo na ozbiljne medijske sadržaje, već i na one zabavnog karaktera.

„Povod za našu reakciju jeste ponašanje dvojice voditelja TDI Radija koji su čitali odgovore slušalaca na pitanje šta bi radili da su nevidljivi. U najmanje dve poruke, odgovori slušalaca sadržali su želju za seksualnim uznemiravanjem i napastvovanjem žena. Reakcije voditelja bile su smeh i odobravanje”, objašnjava se u saopštenju.

Još se dodaje da je TDI radio kasnije uklonio emisiju i da su se voditelji izvinili, ali da je u izvinjenju „mnogo veća pažnja posvećena napadima koje oni sada trpe na društvenim mrežama, nego samom incidentu, a nigde se ne vidi da autori razumeju gde su pogrešili”.

Novinarke protiv nasilja podsetile su da umanjivanje i ismevanje nasilja prema ženama izaziva ponovnu traumatizaciju žena sa iskustvom nasilja, te da je etička obaveza medija da u tome ne učestvuju.

„Plasiranje ovakvih sadržaja, pogotovo pod maskom šale, kod žena pojačava strah od seksualnih napada i normalizacije seksualnog uznemiravanja”, dodaju one.

Na kraju, grupa je apelovala na medije da, kada je reč o osetljivim temama, uvek imaju u vidu vlastitu odgovornost da spreče normalizovanje štetnih oblika ponašanja i da ne zaborave svoju edukativnu funkciju i elementarnu ljudskost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi