Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda za ubistvo Ćuruvije posle više od 22 godine: Zarez ili tačka na nekažnjivost zločina nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2021.

Autor: Euronews Srbija Izvor: Euronews Srbija

Presuda za ubistvo Ćuruvije posle više od 22 godine: Zarez ili tačka na nekažnjivost zločina nad novinarima

Skoro 23 godine posle ubistva Slavka Ćuruvije i nakon godinu dana ponovljenog procesa pred prvostepenim sudom, danas su osuđeni Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Identične kazne izrečene su i nakon prethodnog prvostepenog postupka, 5. aprila 2019.

Presuda je doneta preglasavanjem u sudskom veću (2:1). Od optuženih, izricanju presude prisustvovali su samo Radonjić i Romić, dok je Radomir Marković izrazio želju da ne prisustvuje. Miroslav Kurak je već godinama u bekstvu.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Uloga državne bezbednosti tokom suđenja je nedvosmisleno dokaza, smatra sud.

Sud je naveo da je i u ovom postupku na nesumnjiv način utvrđeno činjenično stanje - Radonjić je dao pisani nalog da se Ćuruvija prati, a praćenje po njegovom nalogu je obustavljeno 10. aprila, a dan pred ubistvo i nastavljeno po usmenom nalogu.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević pozdravio je u izjavi za Euronews Srbija presudu Specijalnog suda u Beogradu koji je proglasio krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije.

"Ovo je poruka ohrabrenja za 17 naših kolega, Srba, Albanaca i međunarodnih poslanika javne reči koji su stradali na KiM. Važno je da se osećaj nekažnjivosti izgubi iz naših života i da to ubistvo koji stoji kao teret svima i ovom društvu, bude rasvetljeno, da bismo na taj način mogli da osetimo trunke slobode jer nema ništa strašnije od zločina o kome svi sve znaju, a koji je nerasvetljen", rekao je Rakočević za Euronews Srbija.

Predsednik Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je zadovoljan presudom, jer su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije dobili ukupno kaznu zatvora od 100 godina.

On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je ovo dobra poruka za porodicu Ćuruvije, ali i sve novinare.

"Važno je da kažem da nasilje nad novinarima u bilo kojem obliku karakteriše nedemokratska društva. Novinari moraju biti zaštićeni od bilo kakvih napada i pretnji, a da ne govorim da se nikada ne smeju događati ovakva ubistva. Nadam se da će presuda pomoći u slučaju ubistva kolege Milana Pantića u kojem gotovo imamo razrešen slučaj", dodao je Matić.

Prema njegovim rečima, postupanje suda ohrabruje da se može vratiti vera građana u pravosuđe.

Jelena Ćuruvija: Sve je moglo da se završi ranije

Presudu je pozdravila i Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara.

"Posle godinu dana ponovljenog suđenja za ubistvo moga tate, dobili smo presudu koja je ista kao prethodna. Moram da pozdravim presudu i da se nadam da će Apelacioni sud da je potvrdi. Jedino što se pitam zašto smo gubili vreme ovih godinu dana da bismo dobili identičnu presudu kad je sve moglo da se završi ranije. Ovo je samo zarez, toga smo svi svesni. Idemo dalje u proces. Kao što je bilo i prošli put, mogu da očekujem da će biti žalbi na ovu presudu", rekla je za Cenzolovku Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog Slavka. 

Slavko Ćuruvija fondacija: Potvrda da je ubistvo organizovala država

I Fondacija Slavko Ćuruvija je pozdravila osuđujuću presudu. Iz ove fondacije se nadaju da današnja presuda predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju "Ćuruvija" i da će Apelacioni sud potvrditi odluku sudskog veća Specijalnog suda.

"Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata", navodi se u saopštenju.
 
Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja, poručili su iz  Fondacije Slavko Ćuruvija.

"Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa", navodi Fondacija.

Punomoćnik porodice: Oštećeni su zadovoljni presudom

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije rekao je da su oštećeni zadovoljni presudom kojom su optuženi za njegovo ubistvo danas osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da su očekivali istu presudu (prva presuda je bila ukinuta) jer su isti i dokazi, ali da sada očekuje da će sud sada dati detaljnije obrazloženje.

"Sud je sada usmeno objasnio zašto smatra da je NN lice ubilo Ćuruviju i nadam se da smo sada na korak bliže kraju ovog slučaja", rekao Ružić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ukazao da očekuje žalbe odbrane na presudu, a nada se da će Tužilaštvo za organizovani kriminal ovoga puta da se žali samo na deo presude o kaznama, ukazujući da Apelacioni sud sada mora da donese pravosnažnu presudu, jer nema više pravo da ukida prvostepenu, bilo nakon razmatrnaja žalbi bilo nakon što otvori glavni pretres.

On je istakao da je važno što je doneta osuđujuća presuda.

Advokat optuženih: I dalje se ne zna ko je ubica

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani dvojicu osuđenih pripadnika državne bezbednosti zbog učešća u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, obratila se novinarima nakon izricanja presude pitanjem "ko je ubio Slavka Ćuruviju", s obzirom da iz presude prozilazi da je to učinilo NN lice, a ne lica iz optužnice.

"Ni posle drugog suđenja i dalje se ne zna ko je ubio Slavka Ćuruviju i ko je uzeo 415.000 dolara", navela je Dobričanin Nikodinović ukazujući da se danas ipak čula jedna novina.

Novina je, prema njenim rečima, da je sud je "nesumnjivo utvrdio preuzimanje novčane pomoći od strane pokojnog Ćuruvije".

"To je novo i sud je rekao da je to utvrdio na osnovu iskaza Predraga Dikića i novinara Dinića i novinara Kojadinovića. Pratite trag novca i onda ćete pronaći i ubicu", naglasila je Dobričanin Nikodinović.

Ona smatra da je i posle ponovljenog postupka i sudu i svima koji su pratili suđenje apsolutno jasno da Ćuruvijine ubice danas nisu bile u sudnici, niti se nalaze na optužnici, niti u izreci nove presude, te da on "nije ubijen ni u ime DB, ni u ime države Srbije, SRJ ni radi očuvnaja vlasti kako je to napisano u optužnici". 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi