Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  CPJ traži odbacivanje prijava protiv dvoje novinara iz Sombora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2022.

Autor: Glas Amerike Izvor: Glas Amerike

CPJ traži odbacivanje prijava protiv dvoje novinara iz Sombora

Srpske vlasti trebalo bi da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i osiguraju da medijski radnici ne moraju da se na sudovima suočavaju sa odmazdom zbog svog rada, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku

12. aprila ove godine, podignuta je krivična prijava protiv Sare Mikić i Save Majstorova, reportera lokalnog vebsajta Soinfo (SOinfo.org) u Somboru, pod optužbom da su organizovali nelegalni protest i blokadu puteva u decembru 2021. godine.

Mikić i Majstorov obavestili su CPJ da su kao novinari pratili pripreme za protest protiv novih zakona koji bi omogućili eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, ali da nisu organizovali demonstracije niti učestvovali u njima.

Ako budu osuđeni, novinari se suočavaju sa novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Sudski pretres bio je zakazan za 9. maj ali je odložen na zahtev advokata novinara.

“Vlasti u Srbiji treba da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i postaraju se da medijski radnici ne moraju da budu pravno proganjani zbog svog izveštavanja", ocenjuje Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu. “Izveštavanje o demonstracijama je, očigledno, u javnom interesu, i vlasti treba da prestanu da proganjaju novinare samo zato što rade svoj posao."

Reporteri su preneli Komitetu za zaštitu novinara da su vlasti iskoristile članke objavljene na portalu Soinfo i video snimke novinara na licu mesta kao dokaz da su se oni navodno pridružili i organizovali protest.

Za vreme demonstracija u Somboru, između 200 i 300 mirnih demonstranata blokiralo je saobraćaj dva sata, a krivične prijave su podnete protiv više desetina učesnika protesta, podseća CPJ.

Komitet za zaštitu novinara u saopštenju naglašava i da se obratio tužilaštvu u Somboru povodom ovog slučaja, ali da još nije dobio odgovor.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi