Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU i UN traže nezavisnu istragu ubistva novinarke Al Džazire
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2022.

Autor: slobodnaevropa.org Izvor: slobodnaevropa.org

EU i UN traže nezavisnu istragu ubistva novinarke Al Džazire

Evropska unija osudila je u sredu ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i zatražila nezavisnu istragu o okolnostima njene smrti

Saopštenje, koje je 11. maja izdala Služba za spoljne poslove EU, usledilo je nakon što je reporterka televizije Al Džazira ubijena dok je izveštavala o izraelskom napadu na palestinski kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Evropska unija najoštrije osuđuje ubistvo palestinsko-američke novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali. Neophodno je da se temeljnom nezavisnom istragom što pre razjasne sve okolnosti ovih incidenata i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde“, navode u saopštenju.

„Neprihvatljivo je ciljati novinare dok obavljaju svoj posao. Novinari koji prate konfliktne situacije moraju imati sigurnost i zaštitu u svakom trenutku“, prenosi agencija Frans pres (AFP) deo iz saopštenja.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je "zaprepašćgena" ubistvom veteranke Al Džazire sa Zapadne obale i zatražila transparentnu istragu o njenoj smrti.

"Zgroženi smo ubistvom novinarke Širin Abu Akleh dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu u Palestini", objavila je kancelarija šefice UN za ljudska prava Mišel Bačelet na Tviteru i dodala: "Pozivamo na nezavisnu, transparentnu istragu njenog ubistva. Nekažnjivost mora završiti."

U saopštenju Evropske unije i UN-a nikome nije pripisana krivica za pucnjavu.

Poslodavac 51-godišnje novinarke, katarska novinska mreža Al Džazira, optužila je izraelske snage da su je ubile namerno i "hladnokrvno".

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je "verovatno" da su "naoružani Palestinci" odgovorni za smrt novinarke.

Fotograf AFP-a je izvestio da su izraelske snage pucale u tom području i da je tada video Abu Aklehovo telo kako leži na zemlji, a da u tom trenutku nije bilo palestinskih naoružanih napadača.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi