Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kriza pogoduje televizijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 03. 2009.

Izvor: Politika

Kriza pogoduje televizijama


Srbija ima oko 900.000 korisnika kablovske i još oko 250.000 korisnika satelitske televizije. To su nezvanični podaci – viši u odnosu na zvaničnu statistiku (oko 800.000), jer operatori kablovske televizije redovno prijavljuju manji broj korisnika, kako bi manje platili autorska prava.

– Na tržištu distribucije domaćih i inostranih TV programa ima još oko 200.000 potencijalnih novih pretplatnika. To je respektabilan broj, pogotovo u vreme globalne ekonomske krize. Jer, ako ne bude novca za letovanja i zimovanja, ljudi će više vremena provoditi u svojim domovima, naravno uz televizor – kaže naš sagovornik, koji zbog prirode svog posla (saradnja sa kablovskim operatorima), insistira na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, potencijal od 200.000 novih korisnika otvara mogućnost pojave novog operatora, koji bi uz značajne investicije mogao da osvoji značajan deo slobodnog tržišta. Druga mogućnost je da nove korisnike podele postojeći operatori, pri čemu treba imati u vidu da je „Telekom Srbija” nedavno uveo kablovsku televiziju putem Interneta (IPTV). Ta usluga je u Hrvatskoj imala izuzetan uspeh, jer nju mogu da koriste pretplatnici telefonskih priključaka – preduslov je digitalna linija. A budući da „Telekom” za ovu godinu najavljuje da će stepen digitalizacije podići na 98 procenata, može se očekivati da će njegova Internet televizija privući značajnu pažnju (sada ima oko 5.000 korisnika).

Na osnovu raspoloživih podataka (za 2007. godinu, dok se za prošlu godinu očekuju tokom narednih nedelja) kalkuliše se da operator SBB kontroliše oko 50 odsto tržišta. SBB zbog toga ima status operatora sa značajnim tržišnim učešćem i zato on cene svojih usluga ne može da koriguje bez saglasnosti Republičke agencije za telekomunikacije. Istovremeno, Kablovsko-distributivni sistem PTT ima nešto više od 12 procenata a Ikom, oko 7,5 odsto tržišnog učešća.

Antrfile :

Žalbe na kablovske televizije šalju se RATEL-u

Što se tiče kvaliteta usluga koje pružaju kablovski operatori (pojedini osim televizije nude i internet, a krajem ove godine očekuje se i telefonija) nema većih problema. Najčešće pritužbe odnose se na privremeni gubitak slike i internet veze.

– Ako operator ne uvažava pritužbe, korisnik se može obratiti Republičkoj agenciji za telekomunikacije. Mi imamo pravnika koji se bavi isključivo zaštitom prava korisnika i njegov posao je da pomogne u rešavanju takvih slučajeva – kaže Aleksandra Stefanović, savetnik za medije u RATEL-u.

Svaka pritužba, uz koju pošiljalac naznači i povratnu adresu, dobiće pismeni odgovor da li je problem rešen, a ako nije i obrazloženje zašto nije. Zanemarljiv procenat sporova stigne i do suda. Baš kao i u slučaju pritužbe RATEL-u, važno je da oštećeni korisnik navede tačno vreme kada nije bio zadovoljan kvalitetom usluge. Ako se dokaže da je bio u pravu, on može zahtevati da se račun umanji.

Marko Lakić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi