Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari u Sjedinjenim Američkim Državama najviše koriste Tviter
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2022.

Autor: Pew Research Izvor: Media.ba

Novinari u Sjedinjenim Američkim Državama najviše koriste Tviter

Američki novinari najviše koriste Tviter, dok je u javnosti najpopularniji Fejsbuk

Blizu 94 posto novinara u Sjedinjenim Američkim Državama koristi društvene mreže za posao, navodi se u istraživanju Centra Pew Research, organizacije koja informiše javnost o problemima, stavovima i trendovima u svijetu. Ovo istraživanje je rađeno među novinarima, urednicima i drugima koji rade u medijskoj industriji, a između ostalog, pokazuje i da se platforme koje novinari najčešće koriste  razlikuju od onih koje koristi javnost kada želi pronaći informacije. 

Tviter se nalazi na vrhu liste mreža koju novinari koriste za posao. Otprilike sedam od deset američkih novinara (69 posto) kaže da je to društvena mreža koju najviše koriste za svoj posao. Nakon Tvitera slijedi Fejsbuk sa 52 posto i, daleko niže na listi, Instagram (19 posto), Linkedin (17 posto) i Jutjub (14 posto). Više od četiri posto anketiranih novinara nije navelo nijednu od drugih mreža koje su navedene u anketi, poput Redita, Vocapa, TikToka, Diskorda, Twitcha i Snepčeta.

U javnosti je pak drugačiji red praćenja društvenih mreža. Među Amerikancima općenito, Fejsbuk je najrasprostranjenija društvena mreža koju koriste za vijesti, s 31 posto odraslih Amerikanaca koji su rekli da na toj mreži redovno čitaju vijesti. Jutjub je druga najčešće korištena platforma i koristi je 22 posto ispitanih. Od anketiranih je 13 posto odraslih kazalo da redovno čitaju vijesti na Tviteru. Nešto manje od polovine odraslih u SAD-u (48 posto) ističe da često ili ponekad čitaju vijesti na mrežama.

Među novinarima je korištenje društvenih mreža u poslovne svrhe uobičajeno za sve starosne grupe, ali postoje razlike u onima koje najčešće posjećuju.

Tviter je posebno omiljen među najmlađim novinarima, sa 83 posto njih u dobi od 18 do 29 godina. Za razliku od toga, 45 posto novinara starijih od 65 godina identifikuje Tviter kao jednu od dvije najpopularnije društvene mreže koju koriste za radne zadatke. Instagram je popularniji među mlađim novinarima (onima ispod 50 godina), dok su Linkedin i Jutjub nešto popularniji među starijim novinarima (od 50 i više godina). 

Novinari koji kažu da rade u medijskoj kući čija je publika politički naklonjena desnici, prije će reći da je Fejsbuk jedna od dvije najveće društvene mreže koju koriste za posao (67 posto). S druge strane, novinari koji kažu da njihova organizacija ima lijevo orijentisanu publiku imaju dvostruko veće šanse da će kazati da koriste Instagram od onih koji navode da njihova organizacija ima publiku naklonjenu desnici (24 posto naspram 12 posto).

Razlike za Tviter nisu toliko velike, ali tri četvrtine novinara koji kažu da rade u medijskoj kući s politički orijentisanom publikom navode da je to jedna od mreža koju najčešće koriste.

Među novinarima koji rade u novinskoj organizaciji s fokusom na zajednicu, grad ili okrug, Fejsbuk je najčešće korištena platforma (73 posto). Taj broj pada na 33 posto među novinarima u organizacijama sa nacionalnim fokusom i na 30 posto za one koji rade za međunarodno fokusirane organizacije.

Za razliku od Fejbuka, Linkedin će prije koristiti novinari u nacionalnim ili međunarodno fokusiranim novinskim organizacijama. Otprilike četvrtina novinara u nacionalnim novinskim organizacijama (25 posto) i međunarodnim novinskim organizacijama (27 posto) ubraja Linkedin među mreže koje najčešće koriste, u poređenju sa samo devet posto novinara u medijskim kućama usmjerenim na zajednicu i 12 posto onih koji rade u medijima čiji je fokus na cijeloj državi.

Centar Pew Research napominje da su frilens i samozaposlene novinare koji su učestvovali u njihovom istraživanju pitali o geografskom fokusu njihovog rada umjesto geografskom fokusu rada njihove organizacije.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi