Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Viši sud u Zaječaru ukinuo prvostepenu presudu za pretnje smrću novinaru Danasa i proces vratio na početak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2022.

Autor: Dušan Pešić Izvor: Danas

Viši sud u Zaječaru ukinuo prvostepenu presudu za pretnje smrću novinaru Danasa i proces vratio na početak

Viši sud u Zaječaru ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda iz ovog grada, kojom je Petar Stojković oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti dopisnika Danasa iz Zaječara Miljka Stojanovića. Po prvostepenoj presudi, Stojković je kriv zbog pretnji smrću novinaru Stojanoviću, nakon što mu je na Fejsbuku „uputio više uvredljivih i pretećih poruka“

Stojković se žalio na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Zaječaru, a Viši sud iz ovog grada utvrdio je da je „žalba osnovana“ i da se „usvaja“, a da se „predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje“.

„Po oceni ovog suda, u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, odnosno isti su nejasni i u znatnoj meri protivurečeni, zbog čega se ni činjenično stanje ne može prihvatiti kao pravilno i potpuno utvrđeno, pa samim tim ni primena Krivičnog zakona, tako da je prvostepena presuda morala biti ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Donoseći ovakvu odluku, sud je takođe prihvatio žalbene navode u delu u kome se ističe da izreka presude, činjenični opis dela ne sadrži jasno označenje mesta izvršenja krivičnog dela“, navode se, u obrazloženju Višeg suda u Zaječaru, razlozi ukidanja prvostepene presude.

Podsetimo, na sajtu Danasa je 8. marta objavljen tekst koji je napisao Miljko Stojanović, a radi se o razgovoru sa izbeglicom iz Ukrajine koja je prebegla u Zaječar. Stojković je nekoliko časova nakon objavljivanja intervjua, na Fejsbuk stranici Danas – Zaječar, sa svog privatnog profila, ispod tog teksta, okarakterisao izbeglicu iz Ukrajine, muškarca iz Lavova o kome je pisao Stojanović, kao „nacistu“ i nekoga ko „podržava NATO, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“.

„Samo ga čekam, neće mu pomoći niko na ovom svetu, ukoliko ne obriše ovo uskoro, policija može da dođe samo da ga popiše“, „ja se ne tužakam, rešava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad-tad, a onda neka se moli da ga ne unakazim“ i „nije samo da će da glumi žrtvu, već će i biti to“ – samo su neki od gnusnih komentara, direktnih pretnji smrću koje je Stojković uputio dopisniku Danasa nakon objavljenog teksta.

„Nemam komentar na ukidanje prvostepene presude. Prvostepeni sud je odlučio da Stojkovića osudi na osam meseci kućnog pritvora, zabranu prilaska na udaljenosti od 100 metara, i zabranu komunikacije sa mnom. Očekujem da će prvostepeni sud odlučiti u skladu sa zakonom – ni po babu, ni po stričevima, već po pravdi boga istinitoga. I ranije sam bio rezervisan kada je prvostepena presuda doneta, s obzirom na to da nemam poverenja u tužilaštvo i pravosuđe. Bio sam i iznenađen tom prvostepenom presudom, ali sam znao da drugostepena instanca mora da je potvrdi“, rekao je Stojanović.

Na pitanje kako se sada oseća i da li je uplašen za svoju i bezbednost porodice, Stojanović kaže da „ima isti osećaj kao onog dana kada su mu upućene prve pretnje“.

„Boli me glava, tresem se, uznemiren sam zbog informacije da je ukinuta prvostepena presuda. Naravno da sam uplašen za bezbednost porodice. Podsećam da Petar Stojković živi u susednoj ulici, na oko 200 metara od moje kuće“, istakao je dopisnik Danasa.

Podsećamo, tekst o izbeglom Ukrajincu Danas je objavio 8. marta, četiri dana nakon toga i tekst o pretnjama upućenim novinaru Stojanoviću, a u danima koji su usledili podršku novinaru Danasa dali su mediji i novinarska udruženja iz Srbije.

Prvo ročište, zakazano za početak aprila, otkazano je na zahtev branioca okrivljenog, koji je rekao da je „tek tada dobio punomoćje svog klijenta i da mu je potrebno vreme za pripremu odbrane“.

Glavni pretres u suđenju za pretnje dopisniku Danasa je održan 2. juna, a prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru izrečena je 6. jula.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi