Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u Prijepolju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 11. 2022.

Autor: TV Forum-Prijepolje Izvor: TV Forum-Prijepolje

Mediji u Prijepolju

Sa novinarske njive koju je daleke 1932. godine uzorao Milivoje Žugić, štampajući prve novine sa sedištem u Prijepolju, pod imenom „Sandžak“, slatke i gorke plodove ubiraju kako poslenici novinarske profesije tako i građani i građanke Prijepolja. Dokle se stiglo sa novinarstvom danas i šta je sve prisutno na medijskoj sceni u Prijepolju?

Prijepoljska publika je imala izgrađen stav i decenijama je bila uz svoje novine i radio stanicu. List „Polimlje“ je štampan u hiljadama primeraka i svojevremeno imao i po 3.000 redovnih pretplatnika  u zemlji i inostranstvu. Putovalo je „Polimlje“ do Australije, Amerike, Kanade…

-Kakva je danas medijska scena u Prijepolju? Više mi to liči na neku propagandnu mašineriju u službi raznoraznih grupacija, pre svega političkih, tajkunskih i nekih drugih. Lično mislim da danas običan građanin, slušalac radija, gledalac televizije ili čitalac novina malo veruje današnjim medijima. Taj medijski prostor se toliko raširio da se tu više ne zna ni ko pije, ni ko plaća. Novinarstvom se bavi ko god stigne. Ti mediji, odnosno raznorazni portali su zaista jedan cirkus koji ja u ovim godinama teško mogu da svarim – kaže dugogodišnji novinar „Polimlja“ u penziji Sreten Marušić.

Da je medijska scena u Srbiji u najmanju ruku haotična, svedoči i novinarka „Polimlja“ Memnuna Cmiljanović.

-Mislim da su građani sluđeni i uopšte ne mogu da izvuku neku crvenu nit, odnosno da shvate šta je suština, a ponekad mi se čini da je to nečija želja, da to baš izgleda tako – kaže Memnuna Cmiljanović.

Novinar i bivši i glavni odgovorni urednik „Polimlja“ Muharem Mutabdžija smatra da su društvene mreže u velikoj meri ubile novinarsku profesiju.Sada piše svako onaj ko zna slova bez obzira na njegov intelektualni nivo, sposobnost, percepciju…

-Nikakve odgovornosti nema, ali baš nikakve, a narod se lepi za to, voli tračeve. Narod voli da vidi šta se dešava u komšiluku. Manje ga zanimaju društveni problem, razvoj i budućnost zajednice – kaže Mutabdžija.

Još oštrija u oceni novinarske profesije je novinarka Indira Hadžagić.

-Smatram da je ova profesija doživela svoj debakl zahvaljujući činjenici da se njome bavi ama baš svako – iskrena je Indira Hadžagić koja još uvek piše u listu „Polimlje“.

-Da bi došla do prave informacije publika danas mora da se bavi istraživanjem po medijima. Nije dovoljno danas kliknuti na vest i pročitati šta se dešava, već je potrebno otići na više strana i tako doći do nekog svog zaključka. Na žalost, to nije stvarnost u kojoj mi živimo, jer živimo u svetu gde se vesti čitaju iz naslova ili se veruju onima koji imaju senzacionalističke ili čak nesistinite informacije u svojim naslovima pa se to onda reprodukuje u javnosti kao nešto što, zapravo, ne bi trebalo – mišljenja je novinarka i urednica portala Foruminfo Mirela Fazlić.

-Baviti se profesionalno novinarstvom u lokalnim sredinama sve je teže. Zašto ostajemo tu gde jesmo, iako bi mogli raditi neke druge poslove, to stvarno ne znam. Svako ima neke svoje motive. Možda je u pitanju ljubav prema profesiji, a možda jedina satisfakcija koju čovek ima jeste poštovanje i respekt koji ima kod sugrađana i sugrađanki, odnosno svoje publike. Uvek ima i onih koji nisu zadovoljni načinom na koji radimo, mada mislim da je mnogo više onih koji nas cene i poštuju zbog onoga što radimo i kako izveštavamo o događajima u Prijepolji ali i šire. Možda je to ono što čoveku daje snagu da ostane u novinarstvu koje je bedno plaćeno, koje je stalno na ivici konflikta sa nekim političarima, centrima moći i raznim ljudima koji imaju neke svoje interese u plasiranju vesti u medijima. Tako da je sve to dosta stresno, ali i dalje izdržavamo. Dokle? Ne znam, videćemo. Situacija nije obećavajuća, jer sve je gore i gore – kaže urednik informativnog programa TV Forum Vladimir Malešić.

Bez obzira na sve teškoće iz profesije slatke gorčine se teško izlazi i borba za poštovanje profesionalnih standarda je neprestana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi