Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U medijima prisutni seksizam, rodni stereotipi i zloupotrebe privatnih informacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

U medijima prisutni seksizam, rodni stereotipi i zloupotrebe privatnih informacija

U onlajn izveštavanju sve više je prisustan seksizam, rodni stereotipi, otkrivanje identiteta žrtava, zloupotreba privatnih informacija i sekundarna viktimizacija žrtve ocenjeno je na predstavljanju "Vodiča o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju nad ženama i devojčicama u onlajn sferi".

"Naša istraživanja pokazuju da ljudi najviše veruju onlajn medijima i zbog toga je važno da postoji etičko i nediskriminatorno izveštavanje. Nadam se da će ovaj priručnik biti samo jedan korak ka tom cilju", rekla direktorka UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović na predstavljanju vodiča.

Iz te organizacije UN naveli su podatak da je 80 odsto žena bilo izloženo nekoj vrsti nasilja u javnom prostoru, dok je 10 odsto njih prijavilo silovanje ili pokušaj silovanja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da mediji igraju jednu od ključnih uloga u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama.

"Neću reći da je etičko izveštavanje ključan faktor, zato što je ključno delovanje institucija i sistema, ali mediji mogu biti itekako od pomoći, dok mogu izazvati i razne problem.

Jer ono što pored svih apela i dalje vidimo u pojedinim medijima, je kršenje etičkog kodeksa, ali i neznanje.

Previše neprimereno sročenih naslova, usmerenih na sticanje profita i opravdavanje nasilja", rekla je Janković.

Ona je navela da rešenje može biti isticanje kazni koje bi usledile nakon nasilja ili ubistva žene i da je važno postojanje priručnika koji će biti od pomoći medijima prilikom izveštavanja.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković navela je da se ta organizacija u tom priručniku najviše bavila temom pravne zaštite žena kako bi žrtve mogle na jednom mestu da vide koji im pravni mehanizmi stoje na raspolaganju.

Izradu "Vodiča o etičkom izveštavanju" inicirala je organizacija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, a podržala je ambasada Norveške u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi